Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Bruseli kolujú fámy o blížiacom sa vylúčení Fideszu z Európskej ľudovej strany
Zdielať na
Noviny.sk

V Bruseli kolujú fámy o blížiacom sa vylúčení Fideszu z Európskej ľudovej strany

Brusel/Budapešť 18. apríla (SITA) - Fámy o blížiacom sa vylúčení maďarskej vládnej strany Fidesz premiéra Viktora Orbána z Európskej ľudovej strany (EĽS) kolujú v Bruseli.

Hovorca Európskej komisie odmietol dnes komentovať s tým súvisiacu otázku, či vylúčenie maďarskej vládnej strany preferuje predseda EK Jean-Claude Juncker. Podľa jeho slov ešte k tomu situácia nedospela a mediálne informácie nemieni komentovať, pretože chce prezentovať fakty.

EK už pred veľkonočnými sviatkami avizovala rozhodnutia týkajúce sa Maďarska a súvisiace s tamojšou novou úpravou pre vysoké školy, plánovanou registráciou zahraničných mimovládnych organizácií v krajine a napokon neplatným referendom o kvótach pre prerozdeľovanie utečencov.

Hovorca v tejto súvislosti poznamenal, že v uplynulých dňoch sa toho mnoho neudialo, pretože boli veľkonočné sviatky. Preto je priskoro na oznamovanie noviniek, vyplynulo z jeho slov.

Informácie priniesol rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Maďarsko je pod ostrou paľbou Európskej únie a organizácií amerického finančníka Georgea Sorosa, lebo nie je ochotné prijímať migrantov. V mene strán vládneho bloku Fidesz-Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) to vyhlásil v uplynulých dňoch poslanec KDNP István Hollik.

Podľa jeho slov sa Maďarsku vyhrážajú viaceré orgány EÚ, Sorosove organizácie, ale aj Rada Európy či Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu. Zmenu prisťahovaleckej politiky Maďarska sa majú snažiť dosiahnuť okrem iného prostredníctvom disciplinárneho konania, zastavenia vyplácania prostriedkov z kohéznych fondov či pozastavenia hlasovacieho práva v EÚ.

"Je to poburujúce, pretože prisťahovalectvo evidentne ohrozuje bezpečnosť aj identitu Európy," vyjadril sa poslanec a dodal, že Fidesz-KDNP bude aj napriek tomuto tlaku pokračovať v dôslednej ochrane južnej hranice Maďarska a hraníc Európy.

5 20 le gon



Najčítanejšie