Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
FUTBAL: Zranený Bartra po operácií, vyšetrovatelia explózií našli list, zatiaľ ho nekomentujú
Zdielať na
Noviny.sk

FUTBAL: Zranený Bartra po operácií, vyšetrovatelia explózií našli list, zatiaľ ho nekomentujú

DORTMUND 12. apríla (SITA, AP) - Neďaleko miesta, kde v utorok podvečer vybuchli tri nálože a poškodili autobus s futbalistami Borussie Dortmund, sa našiel sprievodný list o prihlásení sa k zodpovednosti k prípadu. Nemeckí vyšetrovatelia zatiaľ nechcú komentovať jeho obsah, keďže overujú jeho pravosť. Nálože boli umiestnené v kroví neďaleko parkoviska pri výjazde z hotela the L'Arrivee Hotel and Spa a vybuchli práve v čase, keď tadiaľ prechádzal autobus s futbalistami smerujúcimi na úvodné štvrťfinále Ligy majstrov proti francúzskemu tímu AS Monako. Po operatívnom rozhodnutí krízového štábu zápas v pôvodnom utorkovom termíne zrušili a výkop presunuli na stredu 18.45 h SELČ.

Polícia pracuje s verziou, že išlo o cielený útok na hráčov Borussie Dortmund prostredníctvom "serióznych výbušných zariadení". Podľa prokurátorky Sandry Lückeovej prípad vyšetrujú ako pokus o zabitie. Pri explózii sa rozbilo jedno z okien na autobuse a črepiny z neho poranili na ruke španielskeho obrancu Borussie Marca Bartru. Ešte v noci sa ocitol na operačnom stole, kde mu podľa nemeckých zdrojov naprávali zlomeninu vretennej kosti a odstraňovali z pravého ramena roztrúsené cudzie telieska. Tak znela oficiálna diagnóza podľa klubových zdrojov Borussie. "Nebol v ohrození života, ale išlo o vážnejšie zranenie, ktoré si vyžiadalo operačný zákrok," informoval hovorca Borussie Sascha Fligge na webe kicker.de.

Na incident z Dortmundu zareagovali aj zástupcovia FC Barcelona, bývalého klubu Marca Bartru na twitteri. "Máte plnú našu podporu Marc Bartra, Borussia aj všetci vaši fanúšikovia." Aj približne 4000 ľudí, ktorí prišli z Monaca, vyjadrilo solidaritu so súperom. Podporovatelia Borussie v súčinnosti s vedením klubu zasa prejavili ústretové gesto voči hosťujúcim fanúšikom a na twitteri založili skupinu na operatívne poskytnutie ubytovania pre Monačanov, ktorí takto museli zostať v Dortmunde o deň dlhšie. "Milí fanúšikovia Monaka. Ak potrebujete ubytovanie v Dortmunde, nasledujte, prosím, heslo #bedforawayfans," informovala Borussia na svojom twitterovom konte.

Švajčiarsky brankár Dortmundu Roman Bürki opísal momenty hrôzy z utorkového podvečera takto: "Sedel som v zadnom rade vedľa Marca Bartru, ktorého zasiahli črepiny z rozbitého okna. Po výbuchu sme všetci zostali v autobuse, kto mohol, ľahol si na zem. V tej chvíli sme ešte nevedeli, čo sa stalo. Polícia bola rýchlo pri nás a zabezpečila okolie. Všetci sme v šoku, na futbal v tejto chvíli nikto z nás nemyslí."

Výkonný riaditeľ Borussie Dortmund Hans-Joachim Watzke hovorí o totálnom šoku a prakticky o nemožnosti toho, aby sa hráči o necelých 24 hodín neskôr mentálne nastavili na zápasové dianie. "Nemali sme inú možnosť ako presunúť zápas na stredu, keďže súper aj my máme už počas víkendu ďalší zápasový program a odveta má prísť na rad už budúci týždeň. Je to veľmi nešťastná situácia, ale inú možnosť sme nemali," cituje Watzkeho agentúra AP.

Dortmundský policajný šéf Gregor Lange ubezpečil, že stredajší zápas sa bude niesť v atmosfére prísnych bezpečnostných opatrení napriek tomu, že na štadióne Borussie v utorok v súvislosti s incidentom pri hoteli nič nehrozilo. "Je našou povinnosťou zvládnuť to z hľadiska bezpečnosti na najvyššej možnej úrovni," povedal Lange.

K nečakanej situácii v Dortmunde sa vyjadril aj prezident Európskej futbalovej únie Alexander Čeferin. "Som hlboko znepokojený tým, čo sa v utorok stalo. Naše myšlienky sú teraz s ľuďmi v Dortmunde, hráčmi aj fanúšikmi oboch tímov," uviedol vo vyhlásení Čeferin. Pridal sa aj šéf FIFA Gianni Infantino, ktorý rovnako odsúdil explózie. "Bartrovi želám rýchle uzdravenie," skonštatoval Infantino.

Nemecký futbal už má skúsenosť s hrozbou podobného charakteru. V novembri 2015 zrušili medzinárodné prípravné stretnutie Nemecko - Holandsko z dôvodu obáv z možných explózií na štadióne v Hannoveri. Udialo sa to krátko po koordinovanom bombovom útoku v Paríži, kde prišli o život desiatky ľudí a niekoľko náloží vybuchlo aj pred štadiónom Stade de France, kde Francúzi vtedy hrali práve proti Nemcom.

Najčítanejšie