Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Islamský štát pohrozil ďalšími útokmi na egyptských kresťanov
Zdielať na
Noviny.sk

Islamský štát pohrozil ďalšími útokmi na egyptských kresťanov

Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) pohrozila dnes ďalšími útokmi na kresťanov v Egypte. Uviedla to po tom, ako sa prihlásila k dnešným dvom výbuchom v koptských kostoloch v severnom Egypte, ktoré si vyžiadali najmenej 44 mŕtvych a vyše 100 zranených.

"Nech križiaci a odpadlíci vedia, že zaplatia vysokú cenu, a to krvou svojich synov," uvádza sa v internetovom vyhlásení agentúry Amák, ktorá je blízka Islamskému štátu.

Podľa nej oba útoky v mestách Tanta a Alexandria spáchali egyptskí samovražední útočníci opásaní výbušninami. Výbuchy si dovedna vyžiadali 50 obetí, tvrdí Amák.

Autenticitu vyhlásenia nebolo bezprostredne možné nezávisle overiť. Podľa agentúry DPA je však konzistentné s doterajšími podobnými vyhláseniami IS.

K množstvu reakcii z celého sveta, ktoré odsúdili dnešné útoky v Egypte, sa prostredníctvom svojho obľúbeného Twitteru pridal aj prezident USA Donald Trump. Vyjadril pritom "pevné presvedčenie", že egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí celú situáciu patrične zvládne.

Sísí v reakcii na dnešné útoky nariadil okamžité nasadenie armády v okolí dôležitých budov po celej krajine. Vojaci by mali hliadkovať v okolí takýchto objektov spoločne s policajnými zložkami.





Najčítanejšie