Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Maďari týrajú utečencov, píše Amnesty International. Budapešť to popiera
Zdielať na
Zahraničie

Maďari týrajú utečencov, píše Amnesty International. Budapešť to popiera

Zdroj: Profimedia

BUDAPEŠŤ / Utečenci žijú v Maďarsku v hrozných podmienkach, píše vo svojej najnovšej správe ľudskoprávna organizácia Amnesty International. Zlému zaobchádzaniu sú dokonca vystavené aj deti, ktoré do táborov prichádzajú bez rodičov. Budapešť všetky obvinenia odmieta, píše český spravodajský portál novinky.cz.

Správa bola zostavená na základe výpovedí 143 svedkov, najmä utečencov a migrantov, ako aj prešetrovania priamo v Srbsku, Maďarsku a Rakúsku.

Amnesty International poznamenáva, že nový zákon umožňuje maďarským bezpečnostným zložkám vracať ľudí, ktorí nelegálne vstúpili na územie Maďarska, späť do Srbska. Podľa svedkov však pritom dochádza k fyzickému zneužívaniu v podobe bitia, kopania alebo útokov psov.

Utečenci, ktorí sa snažili použiť jeden z mála legálnych hraničných priechodov do Maďarska, museli často stráviť dlhé týždne v preplnených táboroch v Srbsku. Muži bez sprievodu bývali bezdôvodne zadržaní na niekoľko týždňov.

AI: Cielená politika

Dokonca ani väčšina ľudí s priznaným štatútom utečenca nemôže podľa AI tieto tábory opustiť. V mnohých sú konfrontovaní s neznesiteľnými hygienickými podmienkami a nedostatočnou lekárskou starostlivosťou. Amnesty International v tom vidí cielenú politiku na odradenie utečencov.

Ako píšu novinky.cz, štátny tajomník ministerstva vnútra Károly Kontrát z FIDESZ-u označil obvinenia Amnesty International za nepodložené. "Naša polícia postupuje rozhodne, ale podľa zákona v záujme ochrany občanov Maďarska a celej Európskej únie," uviedol Kontrát. Vládny politik pripomenul, že organizácia Human Rights Watch v minulosti rovnako kritizovala postup maďarskej polície voči migrantom. "Vyšetrovanie prokuratúry vtedy ukázalo, že kritika bola neopodstatnená," dodal štátny tajomník. 

Chystajú referendum

V Maďarsku sa 2. októbra uskutoční referendum, v ktorom budú občania odpovedať na otázku, či sú za to, aby mohla Európska aj bez súhlasu parlamentu v Budapešti presídliť do Maďarska nemaďarských občanov.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy