Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nemci by podporili uzavretie hraníc proti utečencom
Zdielať na

Nemci by podporili uzavretie hraníc proti utečencom

Zdroj: SITA

Nemecko-Medzi Nemcami prevažuje názor, že väčšina utečencov prichádza do Európskej únie z ekonomických pohnútok. Ľudia sú tiež väčšinovo presvedčení, že sa medzi prichádzajúcimi skrývajú aj teroristi. Viac ako dve pätiny Nemcov by preto podporili uzavretie hraníc. Ukázal to prieskum spoločnosti Ipsos.

V prieskume uviedlo 51 percent opýtaných, že súhlasí s tvrdením "Väčšina utečencov, ktorí prichádzajú do mojej krajiny, nie sú v skutočnosti vysídlenci. Prichádzajú z ekonomických dôvodov alebo s cieľom zarábať na našich sociálnych dávkach".

Dokonca 71 percent opýtaných vyjadrilo presvedčenie, že sa medzi utečencami skrývajú teroristi. Denník Die Welt pritom upozorňuje, že zber dát pre prieskum sa uskutočnil ešte pred júlovými atentátmi v Nice, vo Würzburgu a v Ansbachu.

Prieskum tiež ukázal na skepsu Nemcov k tomu, či sa podarí utečencov integrovať do nemeckej spoločnosti. O tom, že začlenenie prichádzajúcich skončí úspešne, je presvedčených 38 percent ľudí, 51 percent opýtaných v úspešnú integráciu neverí.

Nemecká spoločnosť je rozdelená v pohľade na to, či by sa kvôli migračnú krízu mali uzavrieť hranice. Tento krok by podporilo 44 percent opýtaných, opačný názor je 45 percent Nemcov.

 Podľa analytikov spoločnosti Ipsos sa bude utečenecká kríza dlhodobo premietať aj do politiky. "Zaobchádzanie so žiadateľmi o azyl, teda pripravenosť spoločnosti prijímať ich a integrácia prichádzajúcich do európskej spoločnosti, trvalo ovplyvní budúce politické diskusie. Táto otázka bude patriť aj medzi témy nadchádzajúcich volieb do Spolkového snemu v roku 2017," povedal autor prieskumu Robert Grimm.

V Nemecku z utečeneckej krízy ťaží predovšetkým populistická strana Alternatíva pre Nemecko (AFD), ktorá zatiaľ stojí mimo celoštátny parlament, uspela ale vo voľbách do rady krajinských snemov. V celoštátnom meradle jej prieskumy sľubujú podporu okolo desať percent.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy