Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Bývalý šéf CIA: Putin naverboval Trumpa ako agenta Ruska
Zdielať na

Bývalý šéf CIA: Putin naverboval Trumpa ako agenta Ruska

Za hrozbu pre národnú bezpečnosť Spojených štátov označil bývalý riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Michael Morell republikánskeho kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa. Realitný magnát je podľa neho "nevedomým agentom" Ruska.

Michael Morell to napísal v otvorenom lieste v denníku The New York Times, v ktorom podporil na úrad hlavy štátu Hillary Clintonovú. Trump je nielen úplne nekvalifikovaný pre výkon úradu prezidenta Spojených štátov, ale bol by aj nebezpečným vrchným veliteľom, napísal Morell.

Miliardár podľa neho zastáva pozíciu, ktorá vyhovuje ruským, nie americkým záujmom. Putin využil svoje schopnosti z doby, kedy bol sám tajným agentom a odhalil Trumpove slabosti, aby ho získal na svoju stranu, napísal Morell. "V brandži tajných služieb by sme povedali, že pán Putin pána Trumpa naverboval ako neúmyselného agenta Ruskej federácie," uviedol niekdajší šéf CIA.

Kritika Trumpa

Vo svojom príspevku tiež podporil Trumpovu súperku z demokratického tábora Hillary Clintonovú. Urobím všetko, čo môžem, pre to, aby sa stala prezidentkou USA, napísal.

"Štyri roky som s pani Clintonovou spolupracoval, keď bola ministerkou zahraničia. Počas kriticky dôležitých zasadnutí bola pripravená, orientovaná na detail, rozhľadená, zvedavá a ochotná zmeniť svoj názor, pokiaľ ju argumenty presvedčia," dodal.

Päťdesiatsedemročný Morell pracoval pre CIA 33 rokov. Od roku 2010 do roku 2013 bol zástupcom riaditeľa, dvakrát bol dočasným šéfom tajnej služby. Podľa svojich slov nie je členom žiadnej strany a v minulosti volil demokratických aj republikánskych kandidátov na prezidenta USA.

Proti kandidátovi Republikánskej strany sa dnes postavil - prvýkrát po 128 rokoch - Republikánsky klub na Harvardskej univerzite. "Trumpove výroky odporujú zásadne našim hodnotám, nielen ako republikánov, ale aj ako Američanov," napísali študenti prestížnej americkej univerzity na facebooku o Trumpovi. "Donald Trump ohrozuje budúcnosť Spojených štátov," dodali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy