Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rehoľné sestry na poľsko-slovenských hraniciach týrali deti
Zdielať na

Rehoľné sestry na poľsko-slovenských hraniciach týrali deti

POĽSKO / V ústavnej liečbe na poľsko-slovenských hraniciach malo dôjsť nielen k pravidelným bitkám, ale aj snahám o vyhladovenie, či dokonca psychické týranie. Podľa prokurátora to majú mať na svedomí rehoľné sestry.

Ústav je určený pre zdravotne postihnuté deti pri poľsko-slovenských hraniciach, ktorý prevádzkujú rehoľné sestry. V súčasnosti čelí vážnym obvineniam. "Najskôr sme vyšetrovali len ublíženie na zdraví, teraz sme zmenili obvinenie na týranie s obzvlášť závažnou krutosťou. Mali sa ho dopustiť vychovávateľky," hovorí prokurátor Ludwik Huzior.

Na podivné praktiky v ústave pritom upozornili miestni novinári. Tí dostávali rôzne informácie spoza múrov už dlhšiu dobu. "Ohlásilo sa nám veľmi veľa ľudí. Naši čitatelia prerušili dlhoročné mlčanie a začali hovoriť otvorene o praktikách v ústave," opisuje novinár Tomasz Mateusziak.

Syna mala v ústavnej liečbe aj pani Anna. Tvrdí, že ho tam nechala iba na týždeň. "Niekto ho zbil. Prakticky na celom tele okrem hlavy mal veľké modriny," uviedla Anna.

Výmena personálu

Aj napriek všetkým obvineniam funguje ústav pre zdravotne postihnuté deti v Bialke Tatrzanskej aj naďalej. Ústav informácie o údajnom týraní detí nekomentuje. Napriek tomu sa v ňom ale vymenil takmer kompletný personál.

"Bolo rozhodnuté o výmene vedenia ústavu aj niekoľkých ďalších pracovníkov. Momentálne spolupracujeme s orgánmi činnými v trestnom konaní na vyjasnení prípadu," hovorí riaditeľka Grazena Dacek.

"Keď som so synom prišla do nemocnice, lekár na mňa okamžite zavolal policajtov. Vysvetlila som mu, že ja som mu neublížila. Vôbec mi nie je tých sestier ľúto, po tom čo mu urobili," dodáva Anna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy