Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nápaditosť vo väzení. Z trestancov sa stali šičky
Zdielať na

Nápaditosť vo väzení. Z trestancov sa stali šičky

Dlhý čas za mrežami mužskej väznice sa dá stráviť všelijako, napríklad aj šitím. Nemáme na mysli štopkanie ponožiek, ale reálne navrhovanie odevov. Ukazuje sa, že trestanci majú talent. Ich výrobky sa predávajú veľmi dobre!

Dielne - dvere k náprave

"Sú to dvere k náprave. Môžeme tým finančne pomôcť aj svojej rodine. Keď pracujeme, čas trestu nám ubieha rýchlejšie," pochvaľuje si jeden z väzňov. V lotyšskej väznici Barasa nájdete odsúdencov za vraždy i krádeže. No v šicej dielni zaváži talent, kreativita a najmä vôľa chcieť.

Viac ako 200 trestancov sa rozhodlo zapojiť do kurzov šitia. Dielne ako súčasť rehabilitácie majú už tri väznice - dve v Lotyšsku a jedna v Estónsku. "Niektorí robia z dreva a kovov krásne veci," chváli väzňov riaditeľ odevnej značky Toomas Plunt.

Trestanci musia vyjsť len s tým, čo majú

Tvrdí chlapi si však musia vystačiť bez predlohy a vzorov. "Tu je zopár naozaj vydarených kusov. Napríklad taška s perami Angeliny Jolie, ktorá bola pôvodne filmovým plagátom," hovorí Plunt.

Nie každý kúpi výrobok od vraha...

50 percent z predaja pritom ide na charitu. S celým nápadom pritom prišiel práve Plunt. Ľudia "vonku" výrobky kupujú. No nájdu sa aj takí, ktorí keď zistia pôvod, nechcú nič, čo vytvorili ruky vraha či zlodeja...

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy