Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Experti zverejnili katastrofálne zistenia o lietadlách JAK-42!
Zdielať na

Experti zverejnili katastrofálne zistenia o lietadlách JAK-42!

Nekvalitné palivo nemôže za tragédiu, pri ktorej zahynul Pavol Demitra a celý hokejový tím Lokomotiv Jaroslavľ. Podľa prvej analýzy spĺňalo potrebné parametre. Aktuálne technickou kontrolou prechádzajú všetky lietadlá typu Jak-42. Momentálne ju má za sebou 11 strojov. S katastrofálnym výsledkom - obstáli len tri.

Osem strojov typu Jak-42 nepoletí. Až do odstránenia technických nedostatkov. Zistili ich kontrolóri Ruskej federálnej agentúry civilného letectva. Lietadlá tak zo svojej flotily museli stiahnuť traja leteckí prevádzkovatelia.

Úrady dali stop aj spoločnosti Jak servis. Tá dlhodobo zodpovedala za prepravu hráčov Kontinentálnej hokejovej ligy, i keď patrila medzi najmenej bezpečné na trhu. Pred dvomi rokmi na to upozorňovala aj Európska agentúra pre leteckú bezpečnosť. 

Kontroly pokračujú...

Dokopy ruským vzdušným priestorom premáva 57 lietadiel tohto typu. Previerka tak čaká ešte takmer päťdesiatku z nich. Jej výsledky by sme mali poznať do konca budúceho týždňa. Ak technické parametre budú nedostatočné, o stroje dočasne môže prísť až 16 ruských aerolínií, ktoré nimi lietajú.

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy