Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Povodne v Číne ohrozujú milióny ľudí. Študenti zo 700 škôl uviazli vo svojich internátoch
Zdielať na

Povodne v Číne ohrozujú milióny ľudí. Študenti zo 700 škôl uviazli vo svojich internátoch

ČÍNA / Po silných dažďoch v juhočínskej provincii Kuang-tung sa začali vylievať veľké toky. Podľa úradov už rozsiahle povodne ohrozujú takmer 127 miliónov ľudí. Desaťtisíce z nich evakuovali.

​Študenti najmenej zo 700 škôl uviazli vo svojich internátoch a sú odkázaní na pomoc záchranárov. Úrady potvrdili 11 nezvestných a pripravujú sa na rýchle prerozdeľovanie financií na záchranné akcie a materiálnu pomoc.

Povodne sú len v začiatkoch

Prišli po neobyčajne prudkých dažďoch. Viac ako milión domácností je bez prúdu a nahlásené sú desiatky zosuvov pôdy.

Podľa televízie CCTV by mali od pondelkového rána záplavy zasiahnuť najmenej tri oblasti s výškou až 5,8 metra nad varovným limitom riek. Rozsiahle povodne, ktoré si tamojší obyvatelia nepamätajú mnoho rokov, by mali zasiahnuť viacero miest.

Úrady spustili núdzový plán s cieľom urýchliť distribúciu prostriedkov a materiálnej pomoci, aby ľuďom zabezpečili jedlo, oblečenie, vodu a miesto na život. Niektoré školy už ohlásili zrušenie pondelkového vyučovania. Čína má skúsenosti s extrémnymi poveternostnými podmienkami. V posledných rokoch však krajinu trápia aj záplavy, suchá a rekordné horúčavy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy