Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Sťažnosti na odhŕňanie snehu nahnevali starostu, a tak vyhláškou zakázal sneženie
Zdielať na

Sťažnosti na odhŕňanie snehu nahnevali starostu, a tak vyhláškou zakázal sneženie

PARÍŽ / Starosta obce na severe Francúzska šokoval jej obyvateľov a pobavil minimálne celú Európu. Na území obce totiž zakázal sneženie. S poriadnou dávkou humoru tak zareagoval na neutíchajúce telefonáty ľudí, ktorí sa sťažovali na neodhrnuté cesty a chodníky. Podľa neho bolo toho snehu ledva 4 centimetre.

Obec podľa neho nemá dostatok materiálnych a ani ľudských zdrojov, aby kúpila zariadenie na odpratávanie snehu. A tak na ufrflané telefonáty odpovedal bizarnou vyhláškou. "Už som nevedel, čo robiť. Niektorí majú dojem, že starosta môže za všetko. Prší - je to moja chyba. Za horúčavy môžem tiež. Je to teda reakcia na všetkých, čo sú netolerantní," vysvetlil Bernard de Narda, starosta obce Raillencourt-Sainte-Olle.

Mimochodom, vo Francúzsku majú zrejme pre podobné kuriozity zmysel, keďže len nedávno v inej obci vydal iný starosta zakázal štekania psov, aby sa znížila hluková záťaž. Inde zasa museli majitelia kohúta vyhrať súd, aby mohol kikiríkať. Ale aby sme neostali len pri Francúzsku, nedávno dedina vo švajčiarskych Alpách vydala zákaz fotografovania okolitej prírody, a to pod hrozbou pokuty. Dokonca chce zo sociálnych sietí takéto fotografie odstraňovať.

Zaujímavé zákazy či príkazy však neodzneli iba v zahraničí, ale aj u nás na Slovensku. Stačí si spomenúť na prípad z roku 2012, keď Miestny úrad v Devínskej Novej Vsi prikázal istému psovi, že nesmie štekať viac ako je vhodné. Pri tomto už aj nariadenie nedeľného pokoja vo viacerých obciach, ktoré svojho času - najmä pre zákaz kosenia či rezania dreva - rozprúdilo búrlivú debatu, vyznieva ako úplne normálna vec.

Poďme ale späť do obce v severnom Francúzsku, pretože tamojší starosta prisľúbil, že to nemusí byť jeho posledné bizarné rozhodnutie. Aj keď nechce rozkazovať vetru a dažďu, rád v prípade notorických sťažovateľov zakáže napríklad aj králiky či sršne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy