Jasno
13°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nemecko v slzách: Spomína na obete Love Parade
Zdielať na
Zahraničie

Nemecko v slzách: Spomína na obete Love Parade

"Love Parade sa stal tancom smrti," povedal počas spomienkovej omše predseda Nemeckej evanjelickej cirkvi Nikolaus Schneider.

Na spomienkovej omši sa zúčastnili aj prezident Christian Wulff, kancelárka Angela Merkelová a členovia nemeckého kabinetu.

Merkelová, Wulff a ďalší vysokopostavení predstavitelia položili vence k záplave sviečok pri vchode do tunela. Ten bol prístupovou cestou na miesto konania technopárty.

Nemecká kancelárka prerušila svoju letnú dovolenku, aby sa mohla zúčastniť na ekumenickej bohoslužbe. Pred jej začiatkom hovorila aj s príbuznými obetí. Na futbalovom štadióne v Duisburgu mali smútiaci možnosť sledovať živý prenos omše z cirkevného stánku Salvatorkirche v Duisburgu. Merkelová sa v chráme pripojila k vyše 500 smútiacim vrátane príbuzných obetí a zranených.

"Love Parade sa stal tancom smrti," povedal počas spomienkovej omše predseda Nemeckej evanjelickej cirkvi Nikolaus Schneider. "Uprostred osláv radosti zo života nám všetkým ukázala smrť svoju strašnú tvár," dodal.

Pri katastrofálnej tlačenici na Love Parade prišlo o život celkovo 21 ľudí (13 žien a 8 mužov) a vyše 500 utrpelo zranenia. Hospitalizovaných zostáva 25 ľudí, pričom niektorí z nich sú vo vážnom stave.

Po tragédii sa polícia aj primátor Duisburgu Adolf Sauerland ocitli pod spŕškou silnej kritiky. Organizátori sa snažia preniesť zodpovednosť za tragédiu na operačné velenie polície pre jeho údajne mylné rozhodnutie o uzavretí prístupu. Verejnosť zase kritizuje nedostatočné bezpečnostné zaistenie masovej akcie.

Primátor Duisburgu zatiaľ napriek tlaku verejnosti odmieta odstúpiť z funkcie.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy