Skoro jasno
23°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Fidel žije, ukázal sa v televízii. Bojí sa nukleárnej vojny
Zdielať na

Fidel žije, ukázal sa v televízii. Bojí sa nukleárnej vojny

Bývalý kubánsky vodca pôsobil v talkshow veľmi čulo a uvoľnene.

Dlhoročný kubánsky vodca počas vyše hodinového rozhovoru v talkshow venovanej súčasným udalostiam rozprával pomaly, no pôsobil uvoľnene a čulo. Väčšinu času však buď Castro čítal úvahy niekoho iného alebo mu moderátor čítal z jeho vlastných prác.

Rozhovor pokryl široký rad tém od energetických potrieb Pakistanu po vysoké vojenské výdavky USA či rozhodnutie Číny požičať Kube peniaze na nákup úspornejších žiaroviek. Castro nápadne nediskutoval o udalostiach na Kube, kde vláda v pondelok prepustila a poslala do exilu prvú skupinu z 52 politických väzňov,

Dnes 83-ročný Fidel Castro sa len zriedka objavil na verejnosti, odkedy pred štyrmi rokmi vážne ochorel a absolvoval operáciu tráviaceho traktu. Choroba ho prinútila - najprv dočasne a potom trvalo - odstúpiť z vedenia štátu a odovzdať moc do rúk mladšieho brata Raúla. Naďalej je však šéfom komunistickej strany a publikuje svoje myšlienky v komentároch pre štátne noviny.

Ešte v júni a septembri 2007 odvysielala štátna televízia nahrávky s rozhovormi s Castrom. Pondelkové vystúpenie však bolo najviac propagované a rozsiahle. Kubánske médiá následne priniesli zábery robotníkov sledujúcich Castra na veľkých obrazovkách na pracoviskách.

Najčítanejšie správy