Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Na vrt dali špeciálny uzáver
Zdielať na
Zahraničie

Na vrt dali špeciálny uzáver

Zdroj: TASR/AP

Uzáver na vrte v Mexickom zálive zachytáva tisíc barelov ropy denne

Predstaviteľ koncernu British Petroleum (BP), ktorý vrt prevádzkuje, predtým vyhlásil pre spravodajskú stanicu CNN, že vďaka uzáveru by sa mohlo zachytiť vyše 90 percent unikajúcej ropy.

Tisíc barelov však zatiaľ predstavuje iba zlomok z celkového množstva unikajúcej ropy, ktoré podľa americkej vlády dosahuje až 19 000 barelov denne. Po tom, čo sa zvýši množstvo ropy odvedenej k povrchu, sa cylindrické ventily zatvoria, aby sa tak zachytilo čo najviac ropy.

"Niekedy v priebehu dňa budeme pravdepodobne vedieť odhadnúť, koľko ropy zachytávame," povedal admirál. "Vo všeobecnosti sa nám podarilo urobiť pokrok, ale musím varovať pred prílišným optimizmom," dodal Allen.

Cylindrický uzáver je najnovším pokusom BP zastaviť únik ropy po tom, čo jej plán utesniť vrt minulú sobotu stroskotal.

Obama kritizoval

Prezident USA Barack Obama dnes pricestoval do štátu Louisiana, aby získal aktuálne informácie o ropnej škvrne v Mexickom zálive a absolvoval stretnutia s obyvateľmi aj miestnymi predstaviteľmi.

Obama sa po prílete okamžite odobral do malej letiskovej budovy, kde uskutočnil rozhovory s admirálom Pobrežnej stráže Thadom Allenom - najvyšším federálnym predstaviteľom povereným riešením ropnej katastrofy - a tiež s guvernérmi Louisiany, Floridy, Alabamy a s ďalšími predstaviteľmi.

Obama, ktorý osobne dohliada na federálnu pomoc pri odstraňovaní ropnej pohromy, potom smeroval na louisianský bariérový ostrov Grand Isle, ktorý zasiahla ropná škvrna a znečisťuje aj neďaleké pláže. Americký prezident počas návštevy ostro kritizoval spoločnosť British Petroleum, ktorá stále plánuje vyplatiť svojim akcionárom štvrťročné dividendy.

Zdielať na

Najčítanejšie správy