Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Povodeň v Česku má prvú obeť
Zdielať na

Povodeň v Česku má prvú obeť

Zdroj: TASR/František Iván

V Třinci sa utopila 69-ročná žena po tom, ako vyšla z domu na záhradu.

Telo mŕtvej ženy objavili hasiči, ktorých zalarmoval syn obete. Ten sa vrátil domov pred polnocou a našiel dom otvorený a v kuchyni nedokončené jedlo.

Najvyšší tretí povodňový stupeň platí na severovýchode Moravy v Moravskosliezskom, Olomouckom a Zlínskom kraji až na 17 miestach.

Hasiči pred veľkou vodou v noci evakuovali desiatky ľudí: vo Valašskom Meziříčí museli do bezpečia previezť 70 osôb, ďalších ľudí evakuovali z ostravskej štvrte Koblov.

Prietoky v potokoch a prítokoch riek Odra a Morava sú na úrovni 20- až 50-ročnej vody. Vážne problémy hlásia aj energetici.

Svoje domovy museli na severovýchode Moravy kvôli vode opustiť už stovky ľudí, vrátane obyvateľov niekoľkých predmestí Ostravy, obyvateľov asi 40 rodinných domov v Karvinej a najmenej 20 rodinných domov vo Valašskom Meziříčí. Hromadnú evakuáciu zažila vo Valašskom Meziříčí už v noci miestna ubytovňa, odkiaľ hasiči odviezli do bezpečia 70 osôb.

V dôsledku energetických porúch je na severe Moravy bez elektriny vyše 10.000 odberateľov. V okresoch Bruntál a Vsetín energetici vyhlásili kalamitný stav. Poruchy spôsobili vyvrátené stromy a konáre, ktoré spadli na elektrické vedenia. V zaplavovaných oblastiach energetici elektrinu vypínajú aj preventívne.

Problémy sú aj na železnici a na cestách. Najmenej päť železničných úsekov je mimo prevádzky a cestujúcich vozia náhradné autobusové spoje. Problémy na severe Moravy sa dotkli aj medzištátnych rýchlikov .

Najčítanejšie správy