Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Nedostatok spánku môže viesť k predčasnej smrti
Zdielať na

Nedostatok spánku môže viesť k predčasnej smrti

Zdroj: Daniel Morris/ilustračné

Málo oddychujete? Pozor, na únavu sa zomiera!

U ľudí, ktorí spia málo, sa o 12 percent zvyšuje pravdepodobnosť úmrtia počas 25-ročného obdobia oproti tým, ktorí spia "ideálny" čas šesť až osem hodín. Informovala o tom dnes spravodajská stránka BBC.

Štúdia tiež zistila spojitosť medzi skoršou smrťou a nadmerným spánkom presahujúcim deväť hodín. Takto dlhý spánok však môže byť znakom už prebiehajúcej choroby.

Zistenia vychádzajú z predchádzajúcich 16 výskumov v USA, Británii a ďalších európskych či východoázijských krajinách. Štúdia zahrňujúca celkovo 1,5 milióna ľudí sa zamerala na vzťah medzi spánkom a úmrtnosťou.

Predčasná smrť zo všetkých možných príčin bola viac spojená buď s príliš krátkym alebo príliš dlhým spánkom, oproti "ideálnemu" šesť až osemhodinovému spánku denne.

Avšak kým nedostatok spánku môže byť priamou príčinou choroby vedúcej napokon k predčasnej smrti, príliš mnoho spánku môže byť len znakom už prebiehajúcej choroby.

Profesor Francesco Cappuccio, vedúci programu týkajúceho sa spánku a zdravia na britskej univerzite vo Warwicku uviedol: "Moderná spoločnosť zaznamenáva postupnú redukciu v priemernej dĺžke spánku ľudí. Tento model je bežnejší u pracovníkov na plný úväzok, z čoho vyplýva, že by to mohlo byť vzhľadom na spoločenský tlak na predlžovanie pracovného času a viac práce na zmeny."

"Na druhej strane," uviedol Cappuccio, "zhoršenie nášho zdravotného stavu je často sprevádzané predĺžením dĺžky spánku."

Najčítanejšie správy