Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Moskva smúti, ľudia sa boja cestovať metrom
Zdielať na
Zahraničie

Moskva smúti, ľudia sa boja cestovať metrom

Mnohí hľadajú psychiatrickú pomoc.

Hospitalizovaných je ešte 71 osôb, z nich päť sa nachádza v kritickom stave. Úrady zatiaľ zistili totožnosť ôsmich zabitých.

Zástavy v celom ruskom hlavnom meste vejú na pol žrde a vážni, zamĺknutí Moskovčania kladú kvety a zapaľujú sviečky na staniciach metra, ktorými v pondelok v najväčšej raňajšej špičke otriasli výbuchy. Atentáty, za ktorými podľa úradov stoja moslimskí povstalci z nepokojného Severného Kaukazu, spáchali dve ženy.

isifa.com

Po oboch útokoch stovky vyľakaných ľudí telefonovali na čerstvo zriadenú horúcu linku moskovského psychiatrického ústavu. Využili ju aj príbuzní obetí. V prvých hodinách fungovania linky zaznamenali približne 200 telefonátov žiadajúcich psychologickú pomoc a za posledných 24 hodín ich bolo okolo 600. Mnohí z telefonujúcich ľudí mali strach vojsť do metra, ďalší sa informovali, kde môžu darovať krv pre ranených.

Počet pasažierov moskovského metra však po pondelkových atentátoch výrazne klesol.

Na moskovských staniciach metra je stále posilnená policajná prítomnosť. Sprísnená bezpečnosť vládne v dopravných sieťach v ruských veľkomestách od Petrohradu až po Novosibirsk na Sibíri.

Zábavné programy na rozhlasových a televíznych staniciach sú dnes zrušené. Obyvatelia Moskvy majú štátny smútok za obeťami najvražednejšieho útoku na mesto za posledných šesť rokov.

Ranní cestujúci dnes obozretne vchádzali do rušného metra - deň po explóziách v nabitých vlakových súpravách na dvoch staniciach Lubianka a Park kultúry. Pri stanici Lubianka je aj sídlo Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), ktorá má na starosti ochranu občanov Ruska - bombové útoky len zdôraznili, aká bezbranná je táto krajina voči militantom.

"Dnes som cestovala metrom a niekomu začali pípať hodinky. Pomyslela som si: 'A je to tu.' Bola som veľmi vystrašená," uviedla študentka ekonómie Kaťa. Na oboch staniciach metra sú vytvorené provizórne pamätníky. Na stanici Park kultúry ľudia nechávali červené karafiáty a pripínali biele stuhy na stánok na nástupišti, ktorý sa nachádza v blízkosti miesta, kde vybuchla bomba. Niektorí cestujúci sa prežehnali, keď kráčali okolo.

Oficiálny štátny smútok je iba v Moskve, ale bohoslužby na pamiatku mŕtvych sa konali v pravoslávnych kostoloch a na ďalších pietnych miestach po celom Rusku.

Zatiaľ sa k pondelkovým útokom neprihlásila žiadna organizácia. Šéf ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexander Bortnikov však uviedol, že vinníci sú napojení na Severný Kaukaz, kde sa tamojší vodcovia militantov vyhrážali útokmi na mestá, plynovody a ropovody po celom Rusku. Mnohí špekulujú, že výbuchy sú odplatou za nedávnu smrť vodcov separatistov, ktorých v regióne zabila ruská polícia.

Zdielať na

Najčítanejšie správy