Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Okolo Zeme preletí v stredu záhadný objekt
Zdielať na
Zahraničie

Okolo Zeme preletí v stredu záhadný objekt

Zdroj: static.howstuffworks.com/ilustračné

Asteroid alebo stupeň rakety? Neznáme teleso preletí okolo nás rýchlosťou 36-tisíc km/h

Objekt objavili pozorovatelia z územia Austrálie iba 11. januára. Katalogizovaný bol ako asteroid 2010 AL30. Niektorí vedci si však myslia, že ide o tzv. vesmírny odpad, napríklad vyhorený stupeň rakety. Zaujímavá je skutočnosť, že 2010 AL30 obehne okolo Slnka takmer presne za jeden rok, uviedol portál derstandard.at.

Objekt minie Zem 13. januára približne o 13.45 h SEČ rýchlosťou 36.000 km/h vo vzdialenosti okolo 130.000 kilometrov, čo je tretina vzdialenosti medzi Zemou a Mesiacom. Keby aj smeroval priamo na Zem, riziko zrážky by bolo minimálne, pretože asteroidy s priemerom do 25 metrov zvyčajne zhoria v atmosfére.

Podľa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) dopadne každý deň na Zem viac ako sto ton kozmického prachu - väčšinou vo forme častíc s veľkosťou zrniek piesku. Približne raz za rok zhorí v atmosfére objekt s veľkosťou osobného auta.

Každých 2000 rokov dochádza k zrážke Zeme so 100-metrovým objektom, ktorá môže zničiť rozsiahlu oblasť v okolí miesta dopadu. S asteroidom, ktorý by bol hrozbou pre ľudskú civilizáciu, sa Zem stretne štatisticky len raz za niekoľko miliónov rokov. NASA predpokladá, že globálny dopad má stret Zeme s objektom s priemerom viac ako jeden kilometer.

Astronómovia budú môcť pozorovať 2010 AL30 ako hviezdu 14. magnitúdy v súhvezdiach Orión, Býk a Ryby.

Zdielať na

Najčítanejšie správy