Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Európsky parlament vyzval vládu na boj proti prejavom nenávisti. Reaguje na vraždu na Zámockej ulici
Zdielať na

Európsky parlament vyzval vládu na boj proti prejavom nenávisti. Reaguje na vraždu na Zámockej ulici

ŠTRASBURG / Európsky parlament (EP) vyzval vlády členských krajín Európskej únie (EÚ), aby bojovali proti prejavom nenávisti a vyšetrovali zločiny z nenávisti voči sexuálnym menšinám. Ide o reakciu na dvojnásobnú vraždu pred podnikom Tepláreň na Zámockej ulici. Dokument podporilo 447 europoslancov, 78 bolo proti a 45 sa hlasovania zdržalo.

Prijaté uznesenie EP odsudzuje násilie a nenávisť voči "osobám na základe ich pohlavia, sexuálnej orientácie, genderovej identity, alebo vyjadrovania o pohlavných znakoch na Slovensku a v EÚ." Útok v Bratislave označil EP za zbabelý teroristický čin. Schválený dokument zároveň vyzval slovenskú vládu, aby učinila zmysluplný pokrok v ochrane sexuálnych menšín a zaujala verejný postoj proti porušovaniu ich práv. 

Europoslanci schváleným uznesením vyjadrili solidaritu komunite LGBT+ a ocenili reakciu občianskej spoločnosti na vraždu v Bratislave. Znepokojenie dali najavo nad častým používaním urážlivých, agresívnych a homofóbnych výrazov voči komunite LGBTIQ+ na Slovensku, a to zo strany bývalých a súčasných členov vlády. 

S odkazom na podobné zločiny z nenávisti v Bulharsku, Chorvátsku a Litve sú europoslanci tiež znepokojení z beztrestnosti, s akou v niektorých členských štátoch EÚ pôsobia skupiny zamerané proti sexuálnym menšinám. 

EÚ by podľa uznesenia mala zahájiť kampane proti prejavom nenávisti voči sexuálnym menšinám. Europoslanci tiež vyzvali členské štáty k rozšíreniu zoznamu trestných činov EÚ o prejavy a trestné činy z nenávisti a apelovali na Poľsko a Maďarsko, aby tento krok prestali blokovať. 

Je to naša vec a hanba

Terorizmus - na území únie vôbec prvý raz namierený proti dúhovej komunite, europoslanci veľkou väčšinou odsúdili - vrátane slovenských zástupcov. Výnimkou boli iba dvaja z kotlebovej kandidátky. "Začína to slovami - nadávajú nám do bu*ien či teplošov, no končí to nožom, päsťou, či ako v tomto prípade, pištoľou. To je realita, ktorej naša komunita čelí a autority to neberú vážne," povedal europoslanec Cyrus Engerer. 

Podľa europoslanca Martina Hojsíka boli dvaja mladí ľudia zavraždení, pretože nenávisť sa stala úplne bežnou vecou. "A nehovorím len o extrémistoch, akých máme aj tu. Hovorím o bývalom predsedovi vlády, ktorý je predsedom najsilnejšej politickej strany v terajšej koalícii a patrí do EPP, a hovorím o predsedovi strany, ktorá je členskou stranou SND, ktorí normalizujú nenávisť voči LGBTIQ komunite na Slovensku," vysvetlil Hojsík. 

Slovensko je totiž jedným zo šestice štátov EÚ, ktoré stále nemajú spolužitie párov rovnakého pohlavia legislatívne ukotvené. Spolu s nami je v tomto klube Poľsko, Rumunsko, Bulharsko, Litva a Lotyšsko. "Je to naša vec a naša hanba. Byť na chvoste nie je dobrou vizitkou a mali by sme pristúpiť k tomu," uviedol minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. Ako sa vyjadril Peter Pollák, Slovensko musí v tejto veci urobiť výraznejšie kroky. 

Buzerácia z Bruselu

Aj keď Pollák sa vyjadril, aby Slovensko urobilo výraznejšie kroky, jeho stranícky šéf Igor Matovič má na to odlišný názor. "Sme samostatná zvrchovaná krajina a takúto buzeráciu z Bruselu by si mohli odpustiť," uviedol Matovič. 

Podľa Eduarda Hegera by tejto téme venovali budúci týždeň diskusiu. Predseda vlády už v tejto veci kontaktoval ministra spravodlivosti. "Keď sme boli vo vláde a bola nejaká situácia, kde sa niečo nechcelo riešiť, založila sa pracovná skupina a momentálne zažívame to isté. Som presvedčený o tom, že národná rada toto volebné obdobie podobný zákon nezažije," povedal na margo veci Branislav Gröhling. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy