Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Umelý jazyk lekára Zamenhofa používa viac ako dva milióny ľudí
Zdielať na
Zahraničie

Umelý jazyk lekára Zamenhofa používa viac ako dva milióny ľudí

Zdroj: wikimedia.org

... Zamenhof za hlavnú príčinu nedôvery a nepriateľstva medzi národmi považoval jazykové bariéry a chcel im pomôcť utvorením neutrálneho jazyka, ľahkého, presného a logického, ktorý by nikoho nepovyšoval, ani neponižoval a ktorý by bol druhým jazykom pre každého...

Zamenhof bol povolaním očný lekár, ale lingvista vzdelaním aj cítením. Ovládal 12 jazykov a pôvodne sa mienil venovať filológii. Za hlavnú príčinu nedôvery a nepriateľstva medzi národmi považoval jazykové bariéry a chcel im pomôcť utvorením neutrálneho jazyka, ľahkého, presného a logického, ktorý by nikoho nepovyšoval, ani neponižoval a ktorý by bol druhým jazykom pre každého.

Jeho prvá učebnica esperanta s názvom "Lingvo internacia. Antauparolo kaj plena lernolibro" vyšla 26. júla 1887 roku pod pseudonymom Doktoro Esperanto (dúfajúci). Prostriedky na vydanie 40-stránkovej publikácie získal od svojho budúceho svokra. Brožúra obsahovala predhovor, 16 gramatických pravidiel, cvičebnicu, univerzálny slovník s 917 kmeňmi a niekoľko básní. Táto prvá učebnica sa často volá aj Unua libro (Prvá kniha). Podľa pseudonymu autora získal nový jazyk neskôr toto pomenovanie.

Esperanto má jednoduchú gramatiku bez výnimiek a priemerne nadaný človek sa ním naučí hovoriť a čítať za šesť mesiacov. Jazyk je založený na báze novorománskych jazykov - 87 percent jeho slov je spoločných románskym jazykom a 13 percent jazykom germánskym. Slovosled je voľný a blízky vetnej skladbe slovanských jazykov.

Na Slovensku vyšla prvá učebnica esperanta v roku 1907. Zostavil ju dr. Albert Škarvan v spolupráci s ruskými esperantistami.

Je ťažké odhadnúť, koľko ľudí na svete ovláda esperanto - malo by to byť viac ako dva milióny osôb. Esperanto má už aj svojich rodených hovoriacich. Sú to deti rodičov odlišných národností, v rodinách ktorých sa rozpráva esperantom.

Dnes sa priaznivci esperanta stretávajú na medzinárodných kongresoch a mnohých miestnych akciách. V súčasnosti prispieva k šíreniu esperanta najmä rozvoj internetu, ktorý poskytol jeho užívateľom možnosť priameho kontaktu a komunikácie s ľuďmi z celého sveta.

V decembri minulého roku sa na Slovensku v Liptovskom Mikuláši prvýkrát uskutočnilo týždňové medzinárodné stretnutie 200 esperantistov z 20 krajín sveta. 

V roku 1910 bol Zamenhof nominovaný na Nobelovu cenu, ale ocenenie nezískal. Zomrel 14. apríla 1917 vo Varšave vo veku 57 rokov. Deň výročia jeho narodenia si pripomínajú esperantisti ako Deň Zamenhofa.

Zdielať na

Najčítanejšie správy