Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Staniciam globálnej monitorovacej siete neunikne nijaký jadrový výbuch
Zdielať na
Zahraničie

Staniciam globálnej monitorovacej siete neunikne nijaký jadrový výbuch

Zdroj: Andy Zeigert

150 signatárskych štátov doteraz ratifikovalo Zmluvu o všeobecnom zákaze jadrových skúšok, USA a Čína stále váhajú

Ako ďalej zaznelo na novinárskom fóre, ktoré sa v týchto dňoch konalo v Informačnom centre OSN vo Viedni (VIC), zmluvu doteraz ratifikovalo 150 signatárskych štátov, pričom proces prebieha 15 rokov. Ratifikáciu však stále nezavŕšilo niekoľko krajín, medzi nimi aj jadrové mocnosti - Spojené štáty či Čína. Zmluva teda nenadobudla platnosť.

"Podporujeme túto zmluvu," povedal stály predstaviteľ USA pri OSN vo Viedni Glyn T. Davies, ktorý zároveň poukázal na nový trend americkej politiky ohľadom jadrového zbrojného potenciálu. Americký Senát svojho času zmluvu odmietol, ale administratíva prezidenta Baracka Obamu ju podporuje.

Obama svoju víziu sveta bez jadrových zbraní načrtol v prejave v Prahe, pripomenul Davies a dodal, že Spojené štáty chcú znovu rozbehnúť ratifikačný proces.

"Sme optimistickí," povedal americký diplomat na margo nadobudnutia platnosti zmluvy. Dodal však, že to nebude jednoduché.

Zároveň Davies zdôraznil zložitosť ratifikačného procesu v USA, ako i skutočnosť, že zákonodarcovia sa v súčasnosti zaoberajú inými prioritami, rezonuje téma zdravotníctva, finančné otázky. Podotkol, že treba tiež získať podporu americkej verejnosti. Podľa analytikov môže proces ratifikácie v USA trvať zhruba dva roky.

Globálna monitorovacia sieť má mať po dokončení 337 zariadení v 89 krajinách sveta. Seizmické, hydroakustické a infraakustické stanice zaznamenajú všetky výbuchy - podzemné i podmorské. Prostredníctvom Medzinárodného dátového strediska (IDC) môžu získané údaje zdieľať všetky členské krajiny.

Sieť by mala byť hotová pred tým, ako zmluva vstúpi do platnosti, vysvetlila Thunborgová. Celý projekt má pritom civilné a vedecké aplikácie, o ktorých sa diskutuje už od roku 2002.

Jednou z využívaných možností je rýchlejšie varovanie pred cunami, povedal pre TASR Maher Nasser, riaditeľ Informačnej služby OSN vo Viedni (UNIS). Vedci chcú využiť technológie CTBTO i pri zlepšovaní bezpečnosti civilného letectva, alebo pri výskume klimatických zmien.

V súvislosti s výročím pádu Berlínskeho múru a skončením studenej vojny Nasser pripomenul, že jadrové odzbrojenie je jednou z priorít generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna. Potreba riešiť otázku jadrových zbraní je o to naliehavejšia, že existuje riziko ich získania teroristami.

Treba sa pohnúť dopredu, zničiť existujúci nukleárny materiál, povedal Tariq Rauf z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Dodal, že cieľom je dosiahnuť "global zero" (celkovú nulu) – svet bez jadrových zbraní a Obamov prejav v tejto súvislosti označil za "nádejný moment".

Zdielať na

Najčítanejšie správy