Skoro jasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Vojna na Ukrajine trvá už 14 dní. Rusi sa stále nezmocnili hlavného mesta
Zdielať na

Vojna na Ukrajine trvá už 14 dní. Rusi sa stále nezmocnili hlavného mesta

UKRAJINA / Je to už 14 dní od začiatku vojny na Ukrajine. Podľa vojenských špecialistov je dôležitý fakt, že Rusi stále neovládli kľúčové mesta Ukrajiny.

24.februára 2022 o štvrtej hodine ráno Rusi spustili svoju vojenskú operáciu. Mapa Ukrajiny vyzerá úplne inak ako na začiatku. K Donbasu a anektovanému Krymu ani za dva týždne bojov si nemôžu pripísať dobitie Kyjeva. Charkov zničili, ale ani ten im nepadol. Naopak stále ovládajú černobyľskú elektráreň a už niekoľko dní aj najväčšiu jadrovú elektráreň v Záporoží.

​Boje neustále prebiehajú v menších mestách či obciach, no tie pre Rusov nemajú strategické pozície. Ruská obrnená pechota a podporné jednotky sú zmrznuté v dlhom konvoji pri Kyjeve. Očami vojnových analytikov bojisko odhaľuje problém na ruskej strane. "Vlak sa vykoľajil. Nejakým spôsobom ešte napreduje, je otázne, či to Rusi dokážu opraviť," povedal vojenský analytik Michal Rusnák. 

Aj zahraniční pozorovatelia nevedia predvídať, kam sa vojnový konflikt posunie po dvoch týždňoch bojov. Nemajú presné spravodajské informácie, ktorými disponujú kľúčový hráči ako Francúzi, Američania alebo Nemci. Pre nich priamo z bojiska zabezpečujú a vyhodnocujú ich výzvedné služby. "Po štrnástich dňoch začíname vidieť, že situácia je statická. Síce sa tam deje veľa vecí," povedal vojenský špecialista Pavel Macko. 

Aj oficiálne vyjadrenia ruského prezidenta Putina pôsobia prinajmenšom nedôveryhodne. Je prvotné vyjadrenia, že na Ukrajine bojujú len profesionáli a nie neskúsený branci, dnes neplatí. Neplatí ani to, že neútočia na civilné ciele. Podľa českého analytika chyby robí ukrajinský prezident. "Bolo vydaných 10-tisíc automatických zbraní bez evidencie komukoľvek. Z Európskej únie a NATO tam idú ďalšie zbrane. Ak začnú strieľať Ukrajinci, Rusi začnú tiež," uviedol vojenský analytik Martin Koller. 

Podľa generála Macka je ale už teraz vidieť, kto z konfliktu vyplynie ako víťaz. Ak teda jadrové zbrane ostanú nanajvýš len v pohotovosti. "Dá sa očakávať dlhý tiahly konflikt, ktorý môže ovplyvniť aj klíma. Morálnym víťazom je v tomto okamihu Ukrajina," dodal Macko. 

Hodnotenie analytika prvých 14 dní bojov

Podľa analytika Adama Potočňáka z Centra Bezpečnostných a Vojenskostrategických štúdií na Univerzite obrany v Brne Ukrajincom sa za prvých 14 dní podarilo ruským inváznym silám spôsobiť neočakávané straty. "Kvantitatívna prevaha Ruska je však taká veľká, že aj napriek spomenutým problémom s plánovaním, logistikou, či morálkou ruská armáda stále ešte môže dosiahnuť stanovené ciele vojenskými prostriedkami. Rusi teda stále môžu dobyť (alebo aspoň obkľúčiť) veľké mestá ako Kyjev, Charkov, či Dnipro, stále môžu objživelnou operáciou obsadiť Odessu a stále môžu zlomiť odpor v Mariupole a spojiť tak Krym s Donbasom pozemným mostom," hovorí Potočňák. 

"Platí však, že nie je príliš reálne, aby mohlo Rusko územie Ukrajiny v prípade vojenského úspechu aj dlhodobo okupovať, prípadne udržiavať tam nejakú pro-moskovskú bábkovú vládu, ktorá by aj tak bola závislá na ruskej vojenskej, ekonomickej a politickej podpore. To by sa mohol z Ukrajiny stať nový, takmer 40-miliónový Afganistan, ktorý by postupne a vytrvalo "púšťal Rusku žilou"," hovorí Potočňák. 

Podľa Potočňáka si to Rusko pomaly uvedomuje a mení rétoriku a začína modifikovať svoje požiadavky. Už nehovorí o striktnej denacifikácii a demilitarizácii Ukrajiny. "Skôr sústredí pozornosť na otázky budúcnosti Krymu, Donbasu, ukrajinského členstva v NATO a prítomnosti niektorých zbraní a zbraňových systémov na Ukrajine," dodáva Potočňák. 

"Hodnotiac prvých 14 dní konfliktu možno konštatovať, že ruská armáda je úspešná nanajvýš čiastočne a to najmä preto, že sa v realite stretla s úplne iným typom konfliktu, než s akým pôvodne počítala. Rusko, resp. jeho najvyššie elity, ktoré o operácii rozhodli, s najväčšou pravdepodobnosťou fatálne podcenili pripravenosť a schopnosť Ukrajiny brániť sa, rovnako tak nedocenili morálku obrancov a takisto nedomysleli logistickú náročnosť operácie," hovorí Potočňák.

Ruská armáda v niektorých operačných smeroch postupuje, týka sa to predovšetkým juhu Ukrajiny (Mariupoľ, Cherson a Mykolajiv), na severe prenikli ruské sily ku Kyjevu (kde sa však doposiaľ zasekli) a na východe zviedli opakované boje o Černihiv, Sumy, či Charkov, zatiaľ však bez rozhodujúceho úspechu (obkľúčenia, či ovládnutia mesta).

Posledné tri až štyri dni sa podľa analytika niesli v znamení relatívne menšej intenzity bojov najmä preto, že obe strany sú po úvodných dvoch týždňoch už pomerne vyčerpané a potrebujú krátku prestávku na konsolidáciu síl, preskupenie, opätovné zásobenie a prípravu na ďalšie kolo konfliktu. "Naďalej však trvá pre civilistov mimoriadne nebezpečné ostreľovanie nevojenských objektov, civilnej infraštruktúry a v niektorých prípadoch mestskej zástavby, najmä zo strany ruských raketových a delostreleckých jednotiek. Naopak ruské letectvo sa do konfliktu zatiaľ zapája v relatívne obmedzenej miere. Dôvodom je pravdepodobne skutočnosť, že sa Rusku nepodarilo v prvých dňoch konfliktu zlikvidovať nepriateľskú protivzdušnú obranu a získať si rozhodujúcu vzdušnú nadvládu, ktorá by umožnila následne nerušené pôsobenie ruským pozemným silám," dodáva analytik s tým, že Rusko podľa neho rozhodne má vzdušnú prevahu, nie však potrebnú nadvládu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy