Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Vo Filipínach vyčíňa už druhý tajfún
Zdielať na
Zahraničie

Vo Filipínach vyčíňa už druhý tajfún

Krajina sa nespamätala z pohromy z 26. septembra, už sa na ňu valí ďalšia prírodná katastrofa

Filipíny sú ešte stále otrasené z tajfúnu Ketsana z 26. septembra, ktorý spôsobil v krajine najhoršie záplavy za posledných 40 rokov a o život pripravil 288 ľudí.

Predstavitelia vyhlásili, že riziko ďalšej veľkej katastrofy sa zmenšuje, pretože nová tropická búrka Parma zmenila mierne svoj smer a už sa nepohybuje k husto zaľudneným regiónom na hlavnom filipínskom ostrove Luzon.      

Jednu oblasť Luzonu, ktorý je ešte stále zaplavený, však sužoval prudký lejak a silný vietor bičoval vzdialenú severnú provinciu Cagayan. V provinčnom hlavnom meste Tuguegarao vyvracal stromy a elektrické stĺpy.      

Tajfún Parma má dnes neskoro večer zasiahnuť severovýchodný cíp Filipín, takže nepostihne dnes popoludní sever strednej časti ostrova Luzon, ako zneli piatkové predpovede a varovania meteorológov. Tajfún sprevádza vietor, ktorý v piatok takisto mierne zoslabol zo 195 kilometrov za hodinu na 175 kilometrov za hodinu.       

Lepšie správy pre Filipíny však znamenajú horšie správy pre Taiwan, ktorý už vydal varovanie pred tajfúnom a začal sťahovať ľudí z dedín v južnom okrese Kaohsiung. Náhle záplavy spôsobené posledným tajfúnom, ktorý zasiahol okres v auguste, zabili približne 700 ľudí.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy