Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Beslan si pripomenul päť rokov od rukojemníckej drámy na základnej škole
Zdielať na
Zahraničie

Beslan si pripomenul päť rokov od rukojemníckej drámy na základnej škole

Rukojemnícka dráma v Severnom Osetsku je najkrvavejším teroristickým útokom v ruských dejinách.

Zvonením školských zvonov si Beslan pripomenul udalosti z 1. septembra 2004, keď islamskí teroristi prepadli základnú školu.

Pri zničenej budove sa dnes zišlo približne 3000 smútiacich, informovala ruská tlačová agentúra Interfax. Úrady zo strachu pred novými útokmi na severnom Kaukaze sprísnili bezpečnostné opatrenia.
      

Rukojemnícka dráma v Severnom Osetsku je najkrvavejším teroristickým útokom v ruských dejinách. Prišlo vtedy o život vyše 180 detí. Viac ako 30 teroristov zajalo dovedna 1128 rukojemníkov, medzi nimi učiteľov a rodičov. Tí, ktorým sa podarilo prežiť, žiadajú ešte aj dnes objektívne objasnenie teroristického útoku, ktorý sa skončil 3. septembra 2004 krvavým kúpeľom.
      

V ruskej republike Dagestan na severnom Kaukaze dnes v poslednej sekunde zabránili novému teroristickému útoku. Samovražedný atentátnik sa dnes odpálil na predmestí dagestanskej Machačkaly na juhu Ruskej federácie po tom, čo jeho vozidlo na kontrolnom stanovišti zastavili policajti. Útok si vyžiadal život okoloidúceho civilistu. Viacerí policajti vyviazli so zraneniami.
      

Ruská tajná služba FSB oznámila pri príležitosti výročia masakry a po poslednom náraste násilností v konfliktnej oblasti dodatočné opatrenia na zničenie povstalcov. Islamisti sa usilujú o odčlenenie od Ruska a založenie nezávislého kaukazského emirátu. Ruský prezident Dmitrij Medvedev vyzval opakovane na usmrtenie "banditov".

Zdielať na

Najčítanejšie správy