Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Minister obrany Jaroslav Naď si uctil slovenských vojakov na Cypre, sú tam už 20 rokov
Zdielať na

Minister obrany Jaroslav Naď si uctil slovenských vojakov na Cypre, sú tam už 20 rokov

CYPRUS / V týchto dňoch uplynie 20 rokov od momentu, kedy slovenskí vojaci vycestovali na Cyprus pod hlavičkou Organizácie Spojených národov. Minister obrany Jaroslav Naď prišiel pozdraviť a uctiť si slovenských vojakov, ktorí slúžia na tomto ostrove.

Konflikt medzi severnou a južnou časťou ostrova vznikol ešte v 70. rokoch minulého storočia, kedy Tuecko obsadilo severnú stranu ostrova a zabralo toto územie. Následne dorazili vojská Spojených národov a odvtedy sa snažia tento konflikt, ktorý trvá už takmer 50 rokov, udržiavať. Slováci sú dnes zodpovední za jeden z troch sektorov, ktoré tu sú. "Oni z hľadiska osobných vzťahov nemajú žiadne problémy," povedal veľvyslanec Slovenska na Cypre Ján Škoda. 

Je to už 20 rokov, od momentu, keď na Cyprus prileteli prví slovenskí vojaci. Popasovať sa museli s viacerými náročnými úlohami. Jednou z tých najťažších bol COVID 19, ktorý náš kontingent prekonal len s minimálnym počtom nakazených. A to aj vďaka rúškam, ktoré sa tu nosia aj v exteriéri aj vo veľkých horúčavách. "Máme tu 240 vojakov, ktorí pomáhajú monitorovať situáciu a oddeľovať znepriatelené strany. V septembri príde už štyridsiata rotácia našich vojakov, skúsenosti so slovenskými vojakmi sú veľmi dobré," hovorí minister Naď.

Stretol sa s veliteľkou misie OSN, ale aj s cyperským ministrom obrany, ktorí potvrdili vynikajúcu prácu našich vojakov. "To potešilo aj mňa ako ministra obrany, ale aj slovenskí občania boli hrdí na to, akú výbornú prácu tu odvádzajú," hovorí Jaroslav Naď.

Tento konflikt na ostrove nie je zvlášť viditeľný, avšak situácia medzi jednotlivými stranami úplne pokojná nie je. Momentálne majú na zodpovednosti sektor práve v Tureckej časti ostrova, ktorý odborníci považujú za najťažší v tejto oblasti. 

"Je tu niekoľko oblastí, ktoré robia problémy. Jednou z nich je známe mesto, ktoré sa volá Varosha. Bolo opustené 40 rokov a teraz turecký prezident Erdoğan opakovane tvrdí, že si toto mesto chce zobrať zo správy OSN," vysvetľuje slovenský minister obrany.

Dodáva, že vzniká viacero konfliktov medzi tureckou a gréckou časťou ostrova. "Aj preto je dôležité, aby tu slovenskí vojaci boli, aby to neprerástlo do väčšieho konfliktu, ktorý by mohol znamenať úmrtia na oboch stranách," hovorí.

Napriek tomu ubezpečuje Slovákov, ktorí sem cestujú dovolenkovať, že im tu nič nehrozí. Upozorňuje však na vysokú mieru nakazenia koronavírusom. Hovorí, že pri príchode na ostrov treba byť zaočkovaný, pretože Slováci tak budú mať jednoduchšiu situáciu napríklad tým, že môžu na ostrov prísť bez karantény. 

"Druhá vec je tá, že keď pred necelými dvomi rokmi na severnej časti ostrova vybuchol muničný sklad v blízkosti hotela, kde boli ubytovaní Slováci," dodáva. Na ostrove vtedy malo byť asi 250 Slovákov, ktorí boli evakuovaní naspäť na Slovensko. Momentálne majú na zodpovednosti sektor práve v Tureckej časti ostrova, ktorý odborníci považujú za najťažší v tejto oblasti. 

"To sú také výnimočné situácie. Tento ostrov je naozaj krásny a samozrejme keď sa tu ľudia rozhodnú stráviť dovolenku, mám pre to pochopenie," hovorí minister Naď. Dodáva ale, že odporúča Slovákom, aby sa rozhodli tento rok tráviť dovolenku doma.

Aj to je jedným z dôvodov, prečo sa slovenskí vojaci z Cypre s najväčšou pravdepodobnosťou tak skoro nevrátia. Práve naopak, je možné, že misia sa v budúcnosti ešte rozšíri.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy