Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ocenenie Herec Európy: Medzi vyznamenanými je aj Milan Kňažko
Zdielať na

Ocenenie Herec Európy: Medzi vyznamenanými je aj Milan Kňažko

MACEDÓNSKO / Na 19. ročníku medzinárodného divadelného festivalu Herec Európy uskutočnenom 6. júla 2021 v meste Resen v Severnom Macedónsku bolo udelené rovnomenné ocenenie prominentnému slovenskému hercovi Milanovi Kňažkovi ako ocenenie jeho celoživotného diela a významného príspevku do rozvoja európskej kultúry.

Ocenený Milan Kňažko sa zaradil medzi radu hercov z 12 krajín, ktorí boli vyznamenaní za svoje celoživotné dielo. 

Organizátori podujatia prejavili záujem o hereckú osobnosť Milana Kňažka na základe dlhodobého sledovania a poznania jeho hereckej kariéry. Zoznam doterajších laureátov zo Srbska, Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Rumunska, Albánska, Talianska, Severného Macedónska, Francúzska, Veľkej Británie, Švédska, Chorvátska a Slovinska je prístupný v katalógu s názvom Herec Európy - medzinárodný divadelný festival. 

Za vznikom festivalu stojí Jordan Plevneš, bývalý veľvyslanec Macedónskej republiky v Paríži a súčasný rektor Univerzity audiovizuálnych umení Skopje. Podujatie sa nesie v duchu výroku Jeana Monneta: „Budovať Európu, znamená budovať mier“. Ide o jednu z najvýznamnejších kultúrnych manifestácií v Severnom Macedónsku a regióne. Dôraz je položený na spoluprácu susediacich krajín - Albánska, Grécka a Severného Macedónska. Oslovením publika v troch jazykoch týchto krajín symbolickým spôsobom reflektuje ich spolužitie v mieri. Mottom festivalu je citát francúzskeho spisovateľa Jacquesa Lacarrièra: „Tisíce včerajškov, ale len jeden zajtrajšok“. Pravidelne sa na ňom zúčastňujú osobnosti miestnej, regionálnej ako aj internacionálnej divadelnej scény z približne 35 krajín. 

Milan Kňažko vo svojom príhovore vo francúzskom jazyku vyjadril pozitívne prekvapenie, že jeho celoživotné pôsobenie „na doskách, ktoré znamenajú svet“ si všímajú aj v regióne západného Balkánu, resp. v Severnom Macedónsku: „Je pre mňa cťou získať ocenenie Herec Európy a zapísať sa tak aj takýmto spôsobom do galérie európskych osobností v oblasti herectva. Želám úspech organizátorom festivalu pri ďalších pokračovaniach tohto cenného podujatia a verím, že v blízkej budúcnosti navštívim Severné Macedónsko.“

Realizáciu odovzdania ocenenia, tento rok špecificky iba v  online forme, sprostredkoval Zastupiteľský úrad Slovenskej republiky v Skopje. Jeho vedúci, veľvyslanec Henrik Markuš, poukázal na impulz, ktorý poskytuje udelenie tohto ocenenia prvému umelcovi z regiónu strednej Európy pre rozvoj kultúrnych aktivít medzi Slovenskom a Severným Macedónskom.  

 Veľvyslanec J. Plevneš zamýšľa zorganizovať stretnutie všetkých umelcov ocenených titulom Herec Európy počas jubilejného 20. ročníka podujatia,  ktoré sa každoročne koná v regióne cezhraničného jazera Prespa na území Severného Macedónska, Grécka a Albánska. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy