Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na internete sa objavilo ďalšie video Čecha, ktorý zomrel po policajnom zásahu. Rada Európy vyzýva na dôkladné prešetrenie
Zdielať na

Na internete sa objavilo ďalšie video Čecha, ktorý zomrel po policajnom zásahu. Rada Európy vyzýva na dôkladné prešetrenie

ÚSTÍ NAD LABEM / Rada Európy požaduje od Českej republiky dôkladné prešetrenie smrti mladíka po zásahu policajnej hliadky, ktorá mu viac ako 6 minút kľačala na krku. Muž napokon v sanitke zomrel. Za policajtov sa postavili ich nadriadení i členovia vlády. Podľa ich slov bol zákrok podľa zákona a muž zomrel na predávkovanie drogami.

"Nezistené poranenia orgánov, nezistené známky dusenia, ako príčina smrti. Nezistené poranenia či orgánové zmeny vzniknuté z násila voči poškodenému, v zmysle tlaku na krk, na hrudník, zakľaknutie či zaľahnutím s prípadným podielom na smrť. Pitevný nález vedie k podozreniu z ovplyvneniu cudzorodou látkou z radu amfetamínovej rady, kde boli zistené zmeny v tepnách," uviedol námestník policajného riaditeľa Zbyněk Dvořák. To je výpočet polície ohľadne toho, čo všetko stálo za smrťou mladíka, ktorý zomrel potom čo ho hliadka šesť minút pacifikovala, nasadzovala mu putá, kľačala krku, pár minút na to v sanitke zomrel. Podiel na jeho smrti polícia odmieta.

"Ja stojím za týmto zákrokom. Bol prevedený v súlade so zákonom a bol prevedený spôsobom, akým sú policajti cvičení," skonštatoval policajný riaditeľ Jaromír Kníže.


Video obletelo celý svet. V médiách sa prirovnáva k prípadu Afroameričana Floyda, na ktorého policajti zaklekli a muž zomrel. Na rôznych miestach aj v Prahe v stredu demonštrovali ľudia proti rasizmu. Rada Európy požaduje okamžité, nezávislé a objektívne vyšetrovanie.

"Ak je na drogách a niekto mu kľačí na krku, tak mu to v žiadnom prípade nepomôže," povedala demonštrantka.

syn - demonštrantky


Na internete sa objavilo ďalšie video. Na ňom muž, ktorý neskôr zomrel, mláti hlavou o bočné okno auta takou silou, až sa padne. Minister vnútra sa zastal hliadky, tvrdí, že bez použitia drog mohol muž zostať na žive, premiér Babiš vyhlásil, že kto je agresívny pod vplyvom drog, musí počítať s tvrdým zásahom. 

Pitevná správa je zatiaľ predbežná a potvrdia ju až laboratórne výsledky. K tej následnej súdnej pitve bude prizvaný znalec. Výsledky ale môžu trvať niekoľko týždňov či mesiacov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy