Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
VIDEO: Za 11 dní, viac než 4 000 rakiet. Ľudia z Pásma Gazy oslavujú koniec bojov
Zdielať na

VIDEO: Za 11 dní, viac než 4 000 rakiet. Ľudia z Pásma Gazy oslavujú koniec bojov

GAZA / Izraelská armáda zrušila takmer všetky obmedzenia pohybu vyhlásené v minulých dňoch kvôli bojom medzi palestínskym Hamasom a Izraelom. K normálu sa život vracia aj v komunitách v blízkosti Pásma Gazy, odkiaľ Hamas vystreľoval rakety. Z noci na piatok platí dohodnuté prímerie, ktoré zatiaľ ani jedna zo strán neporušila.

Boje trvali 11 dní a vyžiadali si 244 obetí, medzi ktorými je 232 Palestínčanov a 12 ľudí na izraelskej strane, pričom deviati sú Izraelčania a traja zahraniční robotníci z Thajska a Indie. Na palestínskej strane je podľa ministerstva zdravotníctva v Gaze 1 600 ranených, medzi mŕtvymi 66 maloletých. Izraelská armáda tvrdí, že zabila 225 teroristov. Izrael má zranených 350.

Armáda rozhodla, že školy a ďalšie školské zariadenia zatiaľ zostanú v južnom a strednom Izraeli zatvorené. Vyzvala tiež verejnosť k opatrnosť kvôli množstvu raketových črepín ležiacich v priestore. Polícia tiež otvorila motoristom cesty v blízkosti Pásma Gazy, ktoré boli kvôli bojom zatvorené. Sprevádzkovaný bol opäť hraničný priechod Kerem Šalom, ktorým do Pásma Gazy prúdia kamióny s tovarom. Na jeho otvorenie naliehali predovšetkým humanitárne organizácie, ktoré chcú do zničeného Pásma poslať pomoc.

V obciach na juhu Izraela ale prevláda skepsa k dohodnutému prímerie. "Máme pocit, že sme tým všetkým prešli zbytočne. Vďaka armáde sme dosiahli úspech, ale nie je tu žiadna stratégia. Čo to je za prímerie?" povedal v rozhovore s izraelskou televíziou občan jednej z obcí. V Aškelone ale mnoho ľudí prímerie ocenilo, pretože mohli po desiatich dňoch strávených v krytoch opäť vyjsť von.

Starosta juhoizraelského Sderot Alon David sa pripojil k tým, ktorí vládu kritizujú za predčasné prímerie. "Nechápem, prečo máme prímerie, nie je k nemu žiadny dôvod. Premiér aj vláda mali našu podporu, je tu výsledok, ale nič, čo by zmenilo rozloženie síl. Mám pocit, že nikto Hamas nechce poraziť. Izrael sa obmedzil len na nálety a delostreleckú paľbu, čo ale k rozhodujúcemu víťazstvu nestačí, " povedal v rozhovore s rozhlasom Davidom.

Aškelonský starosta Tomer Glam, ktorého mesto bolo pod raketovou paľbou takmer denne, vyjadril tiež nespokojnosť. "Chceli by sme, aby bol Hamas zničený, ale vieme, že sa to nestane. Teraz je dôležité, aby Aškelon dostal to, čo vláda sľúbila, a aby bol doplnený počet krytov. Zabezpečím, aby sa to stalo," povedal Glam.

Palestínsky Hamas a Islamský džihád na Izrael vypálili za 11 dní 4 000 rakiet. Niektoré doleteli až k Tel Avivu, stovky ich spadli pred hranicou a z tých zvyšných 90 percent zachytila ​​izraelská protiraketová obrana. Armáda tiež oznámila, že pri svojich operáciách zničila vyše 100 kilometrov tunelov, ktoré používajú teroristi k presunu aj skladovanie zbraní a že medzi 225 zabitými teroristami je 25 veliteľov.

Zničené je množstvo budov, ktoré podľa izraelského vojska využívalo ozbrojené krídlo Hamasu. Po náletoch sa zrútilo v Gaze deväť výškových domov, v jednom z nich sídlili médiá a boli v ňom redakcie agentúry AP a televízia Al-Džazíra. Medzi zničenou infraštruktúrou je desať vládnych budov, 11 odborov ministerstva vnútra vlády Hamasu a päť bánk.

Korčok rokoval s Netanjahuom

Na zdržanlivosť a primeranosť pri používaní sily s ohľadom na bezpečnosť civilného obyvateľstva na Blízkom východe vyzval dnes počas návštevy Izraela minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. S izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a ministrom zahraničných vecí Izraela Gabrielom Aškenazim rokoval o súčasnej bezpečnostnej situácii v Izraeli a v pásme Gazy. Informoval o tom Komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Šéf slovenskej diplomacie využil rozhovory v Tel Avive na tlmočenie podpory práva Izraela na sebaobranu a zaručenie bezpečnosti jeho občanov.

"Moje stretnutie s ministrom zahraničných vecí považujem za dôležité práve v situácii, keď je Izrael vystavený intenzívnym útokom radikálneho hnutia Hamas a na oboch stranách sa zvyšujú počty nevinných obetí konfliktu. Práve v takýchto napätých a vyhrotených situáciách si uvedomujem dôležitosť diplomacie a vzájomnej komunikácie," konštatoval Korčok. Pripomenul nedávnu výzvu ministrov zahraničných vecí Európskej únie na deeskaláciu situácie a zdôraznil, že slovenská diplomacia chce prispieť k zastaveniu násilností, zabezpečeniu ochrany civilistov a umožneniu dodávok humanitárnej pomoci do najviac zasiahnutých oblastí.

Korčok s izraelskými partnermi hovoril o perspektívach mierového riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu, ktorý sa dlhodobo nachádza v patovej situácii. "Trvalý mier a udržateľné riešenie je možné dosiahnuť len na základe rokovaní vedúcich k dvojštátnemu usporiadaniu v súlade s rezolúciami Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov a na základe medzinárodne odsúhlasených parametrov," uviedol s tým, že kľúčovým je vysporiadanie sa nielen s militantným pôsobením Hamasu, ale aj urýchlené uskutočnenie volieb do orgánov palestínskej samosprávy, ktoré sa nekonali už 15 rokov.

S cieľom získať komplexný pohľad na dianie Korčok požiadal o stretnutie v Ramalláhu s jeho palestínskym rezortným partnerom Rijádom al-Malkím.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy