Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Jeden z najobávanejších mužov sveta chcel presláviť krajinu filmom. No potom prišla vojna
Zdielať na

Jeden z najobávanejších mužov sveta chcel presláviť krajinu filmom. No potom prišla vojna

IRÁN / Bývalý iracký prezident Saddám Husajn sa pokúsil dostať Irak do filmového sveta. V roku 1980 poskytol milióny dolárov na natočenie výpravného snímku Clash of Loyalties (Konflikt vernosťou), v ktorom hrali britskí herci vrátane Olivera Reeda. Potom ale vypukla iracko-iránska vojna, ktorá veci skomplikovala, a iracká invázia do Kuvajtu potom Saddámovej plány zmarila nadobro. Producentom sľubného filmového debutu bol britský producent irackého pôvodu Lateif Jorephani.

V rozhovore so stanicou BBC povedal, že snímka Clash of Loyalties sa natáčal na začiatku 80. rokov výhradne v Iraku a že Saddám vtedy naozaj veľmi stál o to dostať Irak do centra medzinárodného filmového sveta. "Možno si myslel, že sa raz Bagdad stane Bollywoodom na Tigrise," povedal Jorephani s poukázaním na indickú filmovú produkciu. Jorephani natáčanie opísal ako zaujímavé dobrodružstvo. Ústrednou témou snímky bol incident, ktorý sa stal v Iraku v 20. rokoch a pri ktorom bol zabitý britský dôstojník. Záujem o účinkovaní vo filme bol údajne veľký - všetky britskej postavy hrali Briti, medzi nimi Reed, irackej hrdinu potom Iračania. Príprava išla veľmi dobre, kým nezačala vojna medzi Irakom a Iránom.

Briti doma sledovali informácie o nej v televízii a príbuzní filmárov začali Jorephaniho bombardovať telefonáty, aby sa ich blízki vrátili do Británie. "Tak sme to zastavili," povedal producent. Iracké vedenie ale usilovalo o to, aby sa zdalo, že je všetko po starom. Takže filmári dostali po niekoľkotýždňovej prestávke pokyn pokračovať. Bagdadskej letisko kvôli vojne nebolo použiteľné, tak produkcia ľudí posielala do Jordánska a z ammánského letiska je do Iraku vozila taxi. Lenže situácia sa zmenila rovnako ako zásobovanie, ľudia začali byť povolávaní do vojny. A to nebol jediný Jorephaniho problém. Reed sa podľa neho rád napil a vyžíval si v bujarých večierkoch. "Najväčšie starosti mi robilo Olliho správanie," povedal.

O jeho stiahnutí z filmu usilovala iracká vláda a ministri Jorephaniho vyzývali, aby Reeda z filmu odvolal. "Nechceme ho tu," hovorili. A Jorephani Iračanov prosil, aby to s filmármi vydržali. Film bol cez všetky ťažkosti dokončený a premietnutý na niekoľkých filmových festivaloch. "Všetko skončilo, keď iracká armáda v roku 1990 vošla do Kuvajtu. Akýkoľvek kontakt s Irakom aj vyjednávanie s ním bolo potom ilegálne," povedal Jorephani. "Saddámov" film nikdy na Západe do distribúcie nešiel a Jorephani už pre Saddáma nikdy nič iné nenakrútil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy