Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
BIELORUSKO: Tisícky žien protestovali proti Lukašenkovi, študenti proti zatknutiu spolužiakov
Zdielať na

BIELORUSKO: Tisícky žien protestovali proti Lukašenkovi, študenti proti zatknutiu spolužiakov

KYJEV 5. septembra (SITA/AP) - Tisícky žien v sobotu pochodovali centrom Minska vyzývajúc na rezignáciu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Vysokoškoláci zase demonštrovali proti zadržaniu spolužiakov počas protestov.

Po prvý raz sa počas protivládnych protestov, ktoré sa v Bielorusku konajú už štyri týždne, objavili aj podporovatelia práv LGBT ľudí a počas pochodu žien v hlavnom meste mávali dúhovými vlajkami. Podľa agentúry AP je to znamenie, že sú oponenti Lukašenka čoraz odvážnejší. "LGBT ľudia vyzývajú na slobodu. Sme unavení žitím v diktatúre, kde jednoducho neexistujeme," vyjadrila sa pre agentúru jedna z nosičiek dúhových vlajok Anna Bredovová.

Podľa ľudskoprávnej organizácie Viasna sa na pochode zúčastnilo zhruba 5 000 žien. Pochod sledovala polícia, zatiaľ sa však neobjavili správy o zadržiavaní.


Stovky študentov zase vytvorili v sobotu ľudské reťaze, čím demonštrovali proti zadržaniu študentov Štátnej jazykovednej univerzity. Podľa Viasny policajti v sobotu zadržali zhruba 20 študentov.

Pochody a demonštrácie žien sú častou súčasťou masívnych protestov, ktoré vyvolali výsledky volieb z 9. augusta. Oficiálne čísla pripisujú víťazstvo Lukašenkovi s 80% hlasov, čo mnohí považujú za zmanipulované. Hoci sa protesty konali aj po voľbách v minulosti, tento rok sú najväčšie a najdlhšie trvajúce.

Lukašenkova opozícia vytvorila v po voľbách Koordinačnú radu, ktorej cieľom je demokratický prechod moci v krajine. Rada v sobotu oznámila, že jedna z jej prominentných členiek, Oľga Kovaľková, odišla po prepustení z väzenia, kam ju poslali pre organizovanie protestov, do Poľska. Ďalšia jej členka Svetlana Cichanovská, ktorá sa proti Lukašenovi postavila vo voľbách, odišla deň po nich do Litvy.

Najčítanejšie správy