Jasno
15°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Chodorkovskij čelí procesu za údajné sexuálne obťažovanie spoluväzňa
Zdielať na
Zahraničie

Chodorkovskij čelí procesu za údajné sexuálne obťažovanie spoluväzňa

Zdroj: AP Photo/Teodor Kustov)

Spoluodsúdený tvrdí, že je to nezmysel

Niekdajšieho šéfa ropnej spoločnosti Jukos obvinil zo sexuálneho napadnutia Alexander Kučma, ktorý s ním bol v spoločnej cele. Súdne pojednávanie v tomto prípade sa má začať v stredu na moskovskom súde.

Bývalý väzeň Denis Jurinskij obvinenia odmietol a povedal, že ruské úrady tlačili na Kučmu, aby podal žalobu.

"Som presvedčený,... že Kučmu jednoducho naviedli na to, aby napísal toto vyhlásenie, čo by pomohlo pošpiniť (Chodorkovského) žiadosť o podmienečné prepustenie," uviedol Jurinskij pre dnešné vydanie časopisu Kommersant-Vlasť.

Bývalého ropného magnáta a svojho času najbohatšieho Rusa zatkli v roku 2003 a odsúdili na osemročné väzenie za daňový únik a ďalšie trestné činy. Podľa kritikov bol proces snahou Kremľa o potrestanie Chodorkovského politických ambícií.

Prokuratúra vzniesla proti nemu nové obvinenia z finančných podvodov a ďalší súdny proces sa má začať v marci. Jeho podporovatelia tvrdia, že cieľom novej žaloby je zabrániť, aby sa Chodorkovskij dostal na slobodu.

Okrem toho čelí Chodorkovskij súdnej žalobe od bývalého spoluväzňa Kučmu, ktorý mu v roku 2006 porezal tvár. Kučma vyhlasuje, že útok nožom bol pomstou za sexuálne obťažovanie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy