Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Briti vstúpili do prechodného obdobia. Čo však nastane od januára 2021?
Zdielať na

Briti vstúpili do prechodného obdobia. Čo však nastane od januára 2021?

SLOVENSKO/VEĽKÁ BRITÁNIA / Už tri dni Spojené kráľovstvo formálne nie je v Európskej únii. Bežní ľudia, ale aj mnohé firmy si zrejme zatiaľ nevšimli žiadnu zmenu. Tak by to malo zostať počas celého prechodného obdobia do konca roka. Čo však bude od januára 2021, ešte nikto nevie.

Pred vyjednávačmi únie a Londýna je veľká výzva. Pokúsiť sa nájsť najvhodnejšiu podobu budúcich vzájomných vzťahov, ktoré by mali platiť od budúceho roka. "Aj vzhľadom na ten relatívne krátky časový rámec pomerne náročná úloha," poznamenala šéfredaktorka portálu Euractiv.sk Zuzana Gabrižová. 

Hlavný vyjednávač únie Michel Barnier dnes povedal, že dohoda musí byť rovnaká pre obe strany napríklad v oblastiach ochrany klímy, pracovných podmienok, daní či štátnej pomoci. Podľa britského premiéra Boris Johnsona ide o to, či si Londýn vyrokuje kanadský, alebo austrálsky model. Kým EÚ a Kanada se dohodli na odstránení až 98-ich percent ciel, Austrália dohodu o voľnom obchodu s úniou nemá. "Verím, že s Veľkou Britániou dosiahneme dobrú vzájomnú dohodu," vyhlásil predseda Európskej rady Charles Michel. 

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí František Ružička je skúsený diplomat. Mal by patriť ku tým Slovákom, ktorí sa najviac budú podieľať na rôznych rokovaniach. Očakáva náročný proces, ktorý by mal dospieť ku kľúčovému bodu. "Dohodnúť dobrú dohodu o budúcich obchodných vzťahoch, a pokiaľ tam bude vôľa na obidvoch stranách, tak sa vieme pohnúť aj ďalej," uviedol Ružička. 

Podľa našich predstaviteľov bude veľmi dôležité, aby 27-členná EÚ rokovala s Londýnom vo všetkých oblastiach ako jeden silný celok. Vrátane zložitých finančných vzťahov, ktoré sa týkajú aj bánk či poisťovní. "Všetkých 19 krajín eurosystému eurozóny podporuje jednotný postup, a to znamená aj mandát Michela Barniera v tejto oblasti," skonštatoval guvernér NBS Peter Kažimír. "Som presvedčený, že Spojené kráľovstvo a Slovensko zostanú strategickými partnermi a rovnako zmýšľajúcimi spojencami," zhodnotil britský veľvyslanec na Slovensku Andrew Garth. 

Historický moment odchodu Británie sprevádzali oslavy aj protesty: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy