Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Starnutie a kríza nútia stále viac japonských seniorov kradnúť
Zdielať na
Zahraničie

Starnutie a kríza nútia stále viac japonských seniorov kradnúť

Zdroj: time.com

Starí Japonci viac kradnú, chýbajú im peniaze

Podľa ministerstva spravodlivosti sa počet trestných činov ľudí starších ako 65 rokov za ostatných päť rokov zvýšil na vyše 48.000, čo je dvojnásobok počtu z roka 2003 a predstavuje aj najvyššiu hodnotu od evidovania tohto ukazovateľa v roku 1978.

Krádeže v obchodoch a vreckové krádeže sú podľa úradníkov najmä dôsledkom klesajúcej životnej úrovne a tá v súčasnej finančnej kríze pôjde dolu ešte viac. Japonsko sa pripravuje na ďalšiu recesiu a vláda tak bude mať veľké ťažkosti pri hľadaní peňazí na sociálnu sieť.

"Starí ľudia sa stále viac uchyľujú ku krádežiam, prirodzene peňazí, no aj potravín v supermarketoch, keďže čoraz viac z nich nemá majetok a ani deti, na ktoré by sa mohli obrátiť," povedal profesor sociológie z jednej z tokijských univerzít Masahiro Jamada. "Niektorí seniori, najmä muži, ktorí už stratili manželky, páchajú zámerne trestné činy preto, aby sa dostali do väzenia a zabezpečili si tak jedlo trikrát denne," dodal.

Situácia, ktorá sa zhoršila v poslednom období pre rastúce problémy hospodárstva, sa dostala do väčšieho povedomia verejnosti po tom, ako médiá zverejnili prípad 79-ročnej Japonky, ktorá v auguste porezala v Tokiu nožom dve ženy. Dôchodkyňa, ktorá utiekla z útulku pre bezdomovcov, potom povedala, že to urobila preto, aby sa o ňu polícia postarala.

"Kriminalita starých ľudí je a ešte bude vážny problém, pretože generácie silných populačných ročníkov sa do piatich rokov stanú seniormi," informovala japonská vláda v najnovšej správe.

Približne pätina Japoncov má 65 a viac rokov, čo je takmer dvojnásobok percenta, aké tvoria seniori napríklad v USA a trojnásobok podielu starých ľudí na populácii v Číne.

Vláda, snažiaca sa o vyrovnaný rozpočet v roku 2011, začala od roku 2006 každý rok škrtať zo sociálnych výdavkov v prepočte 2,3 miliardy USD (55,84 miliardy SKK). Navyše, súčasťou projektu je aj nový systém zdravotného poistenia, ktorý predražuje poistenie niektorých starších pacientov.

Nástup finančnej krízy pozíciu starších Japoncov do budúcnosti ešte zhorší. Priemyselná produkcia klesla už tretí štvrťrok po sebe, výdavky domácností zaznamenali v septembri pokles už siedmy mesiac po sebe a septembrové maloobchodné tržby poklesli prvýkrát za 14 mesiacov.

Podľa japonského ministerstva práce sa počet domácností, ktoré žijú zo sociálnej podpory, zvýšil v minulom roku na 1,1 milióna, čo je o 300.000 viac než v roku 2001.

Zdielať na

Najčítanejšie správy