Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zomrel Radovan Lukavský, herec až do posledného dychu
Zdielať na
Zahraničie

Zomrel Radovan Lukavský, herec až do posledného dychu

Zdroj: osobnosti.cz

Jeden z posledných žijúcich českých hercov generácie, ktorá sa na javisko postavila v štyridsiatych rokoch 20. storočia, Radovan Lukavský, umrel.

Jeden z posledných žijúcich českých hercov generácie, ktorá sa na javisko postavila v štyridsiatych rokoch 20. storočia, Radovan Lukavský, umrel. Pre spravodajský portál iDnes.cz to dnes potvrdil hovorca činohry Národného divadla Tomáš Staněk.

Ešte pre týždňom pritom Jana Jelínková z pražskej vinohradskej nemocnice uviedla, že zdravotný stav herca sa zlepšuje. V tom čase ho zobudili z umelého spánku a lekári čakali, ako situáciu zvládne jeho choré srdce. Súčasníka velikánov ako Rudolf Hrušínský, Stella Zázvorková, či Vlastimil Brodský, však museli znovu napojiť na prístroje, z ktorých ho podľa denníku Blesk dnes za prítomnosti členov rodiny znovu odpojili.

Lukavský bol hercom až do posledného dychu. V Národnom divadle hral v inscenácii Cyrano de Bergerac postavu D'Artagnana a s režisérom Janom Nebeským skúšal Moliérovho Dona Juana, ktorý bude mať premiéru 13. marca. V úlohe ho napokon nahradí Alois Švehlík. Lukavský takisto nedávno prijal úlohu sluhu Firsa vo Višňovom sade Antona Pavloviča Čechova, ktorého režíruje Vladimír Morávek.

Lukavský prišiel do Národného divadla v roku 1957 ako skúsený a vyzretý herec. Prvej scéne bol verný vyše polstoročia. Jednou z jeho najslávnejších úloh tu bol Hamlet. Televízni diváci ho môžu poznať predovšetkým vďaka úlohe Václava Thámu zo seriálu F. L. Věk.

Zahral si takisto aj v snímkach ako Dědeček automobil (1956), Král Šumavy (1959), či Signum laudis (1980). Študenti sa mohli s hercom stretnúť na pôde konzervatória Divadelnej fakulty akadémie múzických umení (DAMU) aj Janáčkovej akadémii múzických umení (JAMU). Rozhlasoví poslucháči si ho pamätajú najmä ako výborného recitátora. V roku 1995 pražského rodáka vymenovali za profesora herectva a o rok nato si prevzal cenu Thália za celoživotný prínos divadlu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy