Polojasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Počasie vyčíňa v Európe naďalej
Zdielať na
Zahraničie

Počasie vyčíňa v Európe naďalej

Katastrofálna situácia vládne v niektorých častiach Nemecka. Husté sneženie, ktoré ich zasiahlo v noci spôsobilo havárie a rozsiahle dopravné zápchy na diaľničných ťahoch. V priebehu dneška snežilo aj v nízkych polohách na Slovensku. Podľa meteorológov to bude pokračovať. <b>VIDEO: zábery z diaľnice a ďalších zasnežených oblastí</b>

Európu zasiahlo chladné počasie, sprevádzané snežením. Dokopy až milióny ľudí zostali prekvapené, lebo minulý týždeň to už na celom starom kontinente vyzeralo tak, že prichádza jar.

Sneh a ľad narobil poriadne zmätky napríklad v nemeckom štáte Severné Porýnie-Westfálsko. Nebezpečné sa stali dokonca aj inak dobre udržiavané diaľnice. Neďaleko mesta Aachen (na hranici s Belgickom) havaroval kamión. Polícia povedala, že na vine bolo prekvapujúce husté celonočné sneženie. Teplota klesla k nule a napadalo vyše 20 centimetrov nového snehu. Ďalšie havárie áut zapríčinilo vyčíňanie víchrice Emma cez víkend, ktorá na cesty zrútila stromy. Kvôli nim neboli schopní cestári udržiavať veľké úseky ciest zjazdné.

Na belgickej diaľnici E42, ktorá vedie do Luxemburska, husté sneženie tiež spôsobilo chaos a dlhé dopravné zápchy, ktoré spôsobili kamióny na niektorých náročnejších stúpaniach a klesaniach. V belgickom meste Hautes Fagnes napadol sneh prvýkrát po dvoch rokoch a na „jeden šup“ ho tam mali až 25 centimetrov. „Pre lyžovanie je to ideálny sneh,“ hovorí inštruktor Alexandre Fechir. „Musíme si však vyhnúť používaniu mechanizmov na udržiavanie zjazdoviek, lebo by sa tento ľahký sneh dostal do teplých jazier.“

Studený zimný vietor spôsobil snehové prehánky dokonca aj na juhu Anglicka. Podľa meteorológov by takéto počasie malo pokračovať i v najbližších dňoch.

Zdielať na

Najčítanejšie správy