Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nemecká polícia udrela na arabskú mafiu. Zvažuje aj odoberanie ich detí
Zdielať na

Nemecká polícia udrela na arabskú mafiu. Zvažuje aj odoberanie ich detí

Zdroj: Twitter

BERLIN / Nemecká polícia sa rozhodla udrieť na arabskú mafiu plnou silou. Vďaka novému zákonu im zabavila majetok nejasného pôvodu, zvažuje dokonca odobratie detí, aby ich vymanili z kriminálneho prostredia. Niektoré arabské rodiny v meste zohrávajú významnú úlohu v miestnom podsvetí.

Na zločinnosti v nemeckej metropole sa podieľa až 20 rozvetvených rodín s koreňmi na Blízkom Východe, uviedol server bz-berlin.de. Polícia niektorých členov klanu viní, že organizujú prostitúciu, vymáhanie výpalného, lúpeže a ďalšie zločiny, uvádza portál iDnes.cz. 

O vplyv v berlínskom podsvetí gangy navzájom bojujú - bežnou praxou sa napríklad stala streľba na uliciach či ničenie reštaurácií. Pričom dejiskom krvavých konfliktov sa stalo prisťahovalecká štvrť Neukölln a Kreuzberg. 

Riešenie problému?

Nemeckí politici preto zareagovali sprísnením niektorých protiopatrení. Vlani parlamentom odsúhlasená legislatívna zmena povoľuje odobrať predbežne taký majetok, u ktorého je podozrenie, že pochádza z trestnej činnosti. 

Mafiáni totiž obvykle jazdia na luxusných autách, nosia drahé hodinky či iné cennosti, hoci často poberajú sociálnu podporu. O konečnom osude zabavených vecí ale rozhoduje súd.  

V júli v Berlíne zabavili jednej libanonskej rodine 77 nehnuteľnosti v celkovej hodnote približne 9 miliónov eur. Rôznych členov tejto rodiny polícia spája s vraždami aj s krádežou 100-kilogramovej zlatej mince z Bodeho múzea. 

Pomoc deťom 

Podľa odborníka je potrebné na organizovaný zločin zriadiť aj podporný program pre ženy, ktoré chcú opustiť kriminálne prostredie založené ich otcami, manželmi či bratmi. Do štátnej starostlivosti odporúčajú zveriť deti a mladistvých, ktorí sú nútení vyrastať v rodinách delikventov. 

Pred dvoma rokmi vyšlo najavo, že sa klany pokúšajú verbovať v utečeneckých ubytovniach, vlani sa zas objavilo podozrenie, že sa ich členovia snažia infiltrovať do policajných radov. 

Pozrite si archívnu reportáž o krádeži 100-kilogramovej zlatej mince z múzea: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy