Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pri nehode vojenského lietadla v Poľsku zahynulo 20 osôb
Zdielať na
Zahraničie

Pri nehode vojenského lietadla v Poľsku zahynulo 20 osôb

Pri stredajšej havárii poľského vojenského lietadla, ktoré sa zrútilo pri pristávaní na severozápade Poľska, zahynulo 20 osôb. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Pri stredajšej havárii poľského vojenského lietadla, ktoré sa zrútilo pri pristávaní na severozápade Poľska, zahynulo 20 osôb.

Povedal to dnes skoro ráno poľský premiér Donald Tusk, ktorý sa bezprostredne po havárii vybral na miesto nešťastia spolu s ministrom obrany Bohdanom Klichom. Lietadlom cestovali armádni predstavitelia a podľa Tuska, ktorého citovala agentúra AP, je medzi obeťami i jeden brigádny generál.

"Nikto nehodu neprežil," povedal novinárom Bohdan Ziolkowski, hovorca vojenského letiska v blízkosti ktorého sa lietadlo zrútilo. 

Vojenské dopravné lietadlo typu EADS Casa C-295M španielskej výroby sa zrútilo v stredu krátko po 19:00 SEČ pri letisku Miroslawiec východne od Štetína. Lietadlo havarovalo bezprostredne pred pristátím, dopadlo do lesnatej oblasti, začalo horieť a spôsobilo požiar.

Na jeho palube bolo v čase havárie 20 ľudí, z toho 16 cestujúcich a štvorčlenná posádka. "Zahynuli vojaci, manželia a otcovia, to je najtragickejší výsledok tejto katastrofy," povedal Tusk. Haváriu označil za ohromnú stratu pre poľské vojenské letectvo.

V lietadle sa vracali vojenskí činitelia z jednodennej konferencie vo Varšave venovanej problematike bezpečnosti leteckej dopravy. Informácie o počte osôb na palube lietadla sa ešte niekoľko hodín po havárii rozchádzali - spočiatku sa hovorilo o 23 osobách, záchranári neskôr ohlásili desať obetí, vojenské letectvo potom uvádzalo 18 mŕtvych.

Tieto nezrovnalosti je možné podľa agentúry AP zrejme pripísať aj skutočnosti, že z Varšavy odletelo viac osôb, stroj už ale pred haváriou pristál na troch iných vojenských letiskách, kde časť cestujúcich vystúpila.

Medzi obeťami havárie je aj brigádny generál Andrzej Andrzejewski, veliteľ leteckej brigády so základňou v Swidwine, ktorý mal byť jednou z dvoch zostávajúcich plánovaných zastávok. Zahynul tiež veliteľ leteckej základne v Miroslawieci nadporučík Jerzy Pilat, povedal minister obrany Bohdan Klich.

Poľský prezident Lech Kaczyński predčasne ukončil svoju návštevu Chorvátska a vracia sa dnes do vlasti.

Podľa poľských predstaviteľov a médií ide o najhoršie nešťastie poľského vojenského letectva od roku 1973, kedy pri podobnej havárii zahynulo 18 ľudí, vrátane dvoch ministrov.

Od začatia predaja v roku 2001 bolo celkovo predaných 50 lietadiel uvedeného typu vojenskému letectvu šiestich krajín: Španielska, Poľska, Jordánska, Alžírska, Brazílie a Portugalska.

Polovica strojov bola do dnešného dňa dodaná, uvádza sa na internetovej stránke spoločnosti EADS Casa. Podľa poľských vojenských expertov, citovaných v médiách, nemalo doteraz žiadne z využívaných lietadiel tohto typu haváriu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy