Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hostia Opernballu vojdú do opery cez červený stan
Zdielať na
Zahraničie

Hostia Opernballu vojdú do opery cez červený stan

Zdroj: p3.focus.de

Hostia Opernballu budú mať viac súkromia.

Hostia viedenského Opernballu nebudú tento rok vystavení svetlám kamier a bleskom fotografov.

Pred štátnou operou totiž bude stáť červený stan zahaľujúci červený koberec. S novinkou prišla nová dočasná organizátorka Desirée Treichl-Stürgkh, manželka generálneho riaditeľa Erste Bank a vydavateľka časopisu o bývaní H.O.M.E.

Ples, ktorý sa tradične uskutoční v posledný fašiangový štvrtok, otvoria debutanti. Tridsiatehoprvého januára zatancuje otvárací valčík 180 mladých ľudí vo veku od 17 do 24 rokov. Takéto privilégium stálo každého 100 eur. Od deväťdesiatych rokov sa o predplesové vzrušenie stará aj viedenský staviteľ Richard Lugner, ktorý si každoročne pozýva do Viedne svetovú celebritu.

Na Opernballe sa vystriedali Joan Collins, Ivana Trump, Sofia Loren, Sarah Ferguson, Raquel Welch, Claudia Cardinale, Pamela Anderson, Andie MacDowell, Geri Halliwell a Paris Hilton. Tohtoročným Lugnerovým hosťom bude americká varietná tanečnica Dita von Teese, exmanželka rockera Marilyn Mansona.

Pre väčšinu hostí sa večer začína už o 18.30 v hoteli Sacher, kde sa stretnú pri pohári sektu a päťchodovom gala menu. Okolo deviatej hodiny večer prejdú cez ulicu do opery a stihnú aj otvárací ceremoniál.

Počas Opernballu majú hostia možnosť skúsiť šťastie v kasíne, ktoré zriadili špeciálne pre ples. Občerstvenie má na starosti viedenská dvorná pekáreň Gerstner. Viedenský Opernball je však aj vývozným artiklom, konal sa už v New Yorku, v Dubaji, Záhrebe, minulý rok po prvý raz v malajskom Kuala Lumpur.

V posledný januárový deň sa už tradične koná aj alternatívny ples - viedenský Rosenball (Ples ruží), kde sa do plesových rób oblečú aj homosexuálne páry. V rokoch 1998 - 2004 sa v deň Opernballu konal aj takzvaný deň obetí Opferball, ktorí organizovali predajcovia pouličného časopisu bezdomovcov Straßenzeitung Augustin.

Opferball mal byť protipólom Opernballu, mal sa postarať o oživenie zabudnutého zmyslu fašiangov. Bezdomovci tam mali voľný vstup, skupiny hrali bez nároku na odmenu a príjmy z plesu šli na dobročinné účely.

Tradícia plesu siaha do obdobia Viedenského kongresu (1814/15). Prvý ples pod názvom Viedenský Opernball sa konal v roku 1935. Prvý povojnový ples sa konal v roku 1956, prerušený bol z bezpečnostných dôvodov pre Golfskú vojnu v roku 1991.

Novinkou roka 2005 bolo, že opera sa počas plesu stala nefajčiarskou zónou. S výnimkou dvoch fajčiarskych salónikov a vestibulu sa počas plesu fajčiť nesmelo. O dva roky neskôr boli po prvý raz povolené slepecké psy.

Od roku 1987 bol ples aj cieľom politických demonštrácií. Homosexuáli bojovali o ich právne zrovnoprávnenie, demonštranti protestovali proti hladu v krajinách tretieho sveta, proti noseniu kožuchov z pravej kožušiny či proti rakúskym koaličným vládam. Opernball sa stal aj námetom na rovnomenný román Josefa Haslingera z roku 1995, ktorý sfilmovali v roku 1998.

Samotný vstup do viedenskej opery v tento výnimočný večer vyjde hostí na 230 eur, stôl pre štyri osoby stojí ďalších 640 eur.

Zdielať na

Najčítanejšie správy