Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pre spory v britskej vláde rezignoval aj minister zahraničia Boris Johnson
Zdielať na

Pre spory v britskej vláde rezignoval aj minister zahraničia Boris Johnson

LONDÝN / Britský minister zahraničia Boris Johnson pre nezhody vo vláde okolo odchodu Británie z Európskej únie odstupuje. Uviedli to britské médiá, ktoré predpokladali, že odchod ministra pre brexit Davida Davisa budú nasledovať ďalší politici.

"Zmätok, ktorý spôsobil brexit, je najväčší v histórii vzájomných vzťahov medzi Európskou úniou a Britániou a jeho riešenie je ešte ďaleko," povedal šéf samitu Európskej únie Donald Tusk. 

Britský minister pre odchod z Európskej únie David Davis v noci na dnešok rezignoval. Svojej funkcie sa vzdal po spore s premiérkou Theresou May ohľadom kompromisného návrhu na podobu vzťahov Veľkej Británie s Európskou úniou. Davis vo svojom rezignačnom liste napísal, že pre politiku May sa Londýn ocitne v "lepšom prípade v slabej vyjednávacej pozícii" a bude nútený robiť ďalšie ústupky. Podľa nej je stále menej pravdepodobné, že sa vláde podarí uviesť do praxe výsledok referenda z roku 2016, v ktorom sa Briti vyslovili pre odchod z Európskej únie.  Novým ministrom pre odchod Británie z Európskej únie sa stal Dominic Raab. 

May v reakcii na Davisovu rezignáciu uviedla, že jeho odchod ľutuje. Dodala, že vyjednávacia pozícia britskej vlády je v súlade s výsledkom referenda aj s volebným programom konzervatívcov, v ktorom strana sľubovala odchod z jednotného trhu aj z colnej únie. Podľa nej tiež nie je pravda, že by parlament nezískal po brexite kontrolu nad britskými zákonmi, späť.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy