Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Záchranná akcia futbalistov si vyžiadala prvú obeť. O život prišiel dobrovoľník
Zdielať na

Záchranná akcia futbalistov si vyžiadala prvú obeť. O život prišiel dobrovoľník

Archívna reportáž

MAE SAI / Počas záchrannej akcie mladých futbalistov uviaznutých v jaskyni zahynul bývalý thajský potápač. Dôvodom bol nedostatok kyslíka, informovali v piatok úrady.

Potápač pracoval so záchranármi ako dobrovoľník a stratil vedomie počas nočnej misie, v rámci ktorej do jaskyne dopravil kyslíkové bomby. Snahy o jeho resuscitáciu zlyhali. Záchranné práce budú napriek tragédii pokračovať.

Skupina chlapcov vo veku 11 až 16 rokov vošla do jaskyne Tham Luang Nang Non v provincii Čiang Rai spolu so svojím 25-ročným trénerom 23. júna. Pátranie odštartovalo oznámenie matky jedného z chlapcov, že sa nevrátil z tréningu. Skupinu objavili v pondelok. Jedna z možností, ako dostať obete von, je preplávať do bezpečia pod vodou. Záchranári pokračujú aj v odčerpávaní, aby hladina vody klesla. Do akcie sa medzičasom zapojila aj americká armáda a britskí jaskyniari.

Dochádza im kyslík

Situácia sa komplikuje aj pokiaľ ide o podmienky pre chlapcov. Síce dostali prikrývky, stále je s nimi niektorí zo záchranárov, dostávajú jedlo i pitie, no dochádza im kyslík. Podľa zverejnených údajov klesol v priestore, kde ostala skupina uväznená na 15 percent.

Aj podľa hydrológa sú thajské záchranné zložky vo veľmi zložitej situácii. Napriek tomu, že do oblasti ešte silné monzúnové dažde neprídu, počas víkendu reálne hrozia prudké lejaky. Ešte silnejšie, aké u nás dokážu paralyzovať aj celé mestá. Monzúny túto časť sveta naplno zasiahnu už priebehu tohto mesiaca.

Ohrozujú ich dažde

Po odčerpaní vody z tretej jaskynnej sály ale stále bude zostávať asi 2,5 kilometra k uväzneným futbalistom. Tí sú vo veku 11 až 16 rokov. Nie je pritom jasné, ako dlho zaberie odčerpanie tohto úseku. Podľa predpovede počasia prídu v sobotu monzúnové dažde, ktoré jaskynný komplex znova naplnia. Môžu tak chlapcov odrezať na celé mesiace, skomplikovať ich zásobovanie, a dokonca aj ohroziť vzduchovú kapsu, v ktorej sa nachádzajú.

Zvažuje sa tiež, ako dlho budú záchranári v jaskyni - kvôli dažďu ich bude potrebné z miesta evakuovať. Dvaja lekári z tímu potápačov thajského námorníctva sa dobrovoľne prihlásili, že zostanú s chlapcami vnútri po celú dobu záchranných prác, teda možno až do polovice októbra, kedy končieva obdobie dažďov a voda prirodzene opadne.

K variante nechať chlapcov v jaskyni, kým voda neopadne, sa prikláňajú zahraniční experti. Ďalšou možnosťou je nájsť alternatívny vchod do jaskyne, poprípade vyvŕtať šachtu, ktorou by sa futbalový tím dostal von. V tejto súvislosti sa poukazuje na to, že uviaznutí športovci majú stále prísun vzduchu - ten sa musí na miesto dostávať nejakou šachtou.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy