Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zosuvy pôdy si vyžiadali najmenej 51 obetí
Zdielať na
Zahraničie

Zosuvy pôdy si vyžiadali najmenej 51 obetí

Zdroj: Jorunn D. Newth/ilustračné

Smrteľné prípady zaznamenali vo viacerých okresoch na ostrove Jáva, kde pršalo nepretržite viac ako 12 hodín

Vytrvalý silný dážď v západnej Indonézii v stredu vyvolal zosuvy pôdy, ktoré pripravili o život najmenej 51 ľudí. Informoval o tom šéf miestnych záchranných služieb Eko Prayitno, podľa ktorého môže počet obetí ďalej stúpať. Ako uviedol, smrteľné prípady zaznamenali vo viacerých okresoch na ostrove Jáva, kde pršalo nepretržite viac ako 12 hodín.

Televízna stanica Metro TV uviedla, že počet mŕtvych dosiahol 59, zatiaľ čo rádio el-Shinta informovalo o 61 obetiach. Obe stanice upozornili, že ďalší obyvatelia dedín sú nezvestní. Správy zatiaľ nepotvrdili oficiálne zdroje.

Televízia Metro TV uviedla, že do zasiahnutých oblastí ležiacich asi 500 kilometrov východne od Jakarty mieria záchranári, zablokované cesty však znemožňujú prístup ťažkým zariadeniam.

Z mnohých oblastí Jávy, Sumatry a Sulawesi tiež v stredu hlásili záplavy do výšky dvoch metrov, ktoré podľa svedkov a médií zasiahli tisícky domov. Ďalšie podrobnosti zatiaľ nie sú známe.

Sezónne zrážky spôsobujú v Indonézii každoročne desiatky zosuvov pôdy a náhlych povodní. Niektorí environmentalisti a vládni predstavitelia upozorňujú, že pri katastrofách často zohráva úlohu odlesňovanie horských svahov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy