Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bývalý agent, ktorý varoval Litvinenka opustil väznicu
Zdielať na
Zahraničie

Bývalý agent, ktorý varoval Litvinenka opustil väznicu

Zdroj: webesmart.com

Päťdesiatročný Trepaškin sa stal verejne známym potom, čo vystúpil s prehlásením, že za výbuchy obytných domov v Moskve a ďalších mestách v roku 1999 stojí ruská tajná služba FSB.

Z ruského väzenia dnes na slobodu vyšiel muž, ktorý o sebe tvrdí, že varoval bývalého agenta ruskej tajnej služby Alexandra Litvinenka pred vrahmi poslanými ruskou vládou.

Litvinenko bol pred vyše rokom v Londýne otrávený radioaktívným polonióm a podľa britských vyšetrovateľov vedú stopy do Ruska. Niekdajší Litvinenekov kolega v tajných službách Michail Trepaškin, ktorý dopoludnia opustil brány väznica v Nižnom Tagile vo Sverdlovskej oblasti, dnes z vraždy obvinil Kremeľ.

Päťdesiatročný Trepaškin sa stal verejne známym potom, čo vystúpil s prehlásením, že za výbuchy obytných domov v Moskve a ďalších mestách v roku 1999 stojí ruská tajná služba FSB. Zatknutý bol v roku 2003 za údajné nelegálne držanie zbraní len krátko pred tým, než mal v tejto kauze svedčiť pred súdom. Odsúdený bol nakoniec za prezradenie štátneho tajomstva, dnes ale oznámil, že sa chystá rozsudok napadnúť pred súdom.

Bombové útoky na domy v Rusku boli jedným z verejne spomínaných dôvodov pre rozhodnutie vtedajšieho premiéra a terajšieho prezidenta Vladimíra Putina obnoviť bojové operácie v juhoruskom Čečensku.

Podobné obvinenia, teda že teroristické útoky zinscenovala FSB, vyslovil i Trepaškinov kolega z tajnej služby Alexander Litvinenko, ktorý sa v roku 2000 odsťahoval do Veľkej Británie. Litvinenko, ktorý o prípade napísal knihu, zomrel vlani po otrave radioaktívnym polóniom 210. Britský Scotland Yard došiel k záveru, že muža otrávil bývalý ruský agent Andrej Lugovoj s kolegom. Londýn Moskvu neúspešne žiadal o vydanie podozrivých, ruské úrady to odmietajú.

Trepaškin už z väzenia písal listy, v ktorých varoval, že ruská tajná služba FSB má jedy, ktoré môžu byť použité podobným spôsobom a mnohé nezanechajú v ľudskom tele žiadne stopy. Dnes v Jekaterinburgu po svojom oslobodení prehlásil, že za Litvinenkovou vraždou stojí Kremeľ. "Neodpustili mu zverejnenie informácie o tom, že FSB má oddelenie pre nezákonné zabíjanie," povedal podľa agentúry AP.

Dodal, že už v roku 2002 sa s ním stretol pracovník ruskej tajnej služby, ktorý mu ponúkol účasť na operácii proti Litvinenkovi a také niekdajšiemu ruskému oligarchovi Borisi Berezovskému.

Trepaškin sa už z väzenie dostal v roku 2005, prokuratúra sa ale odvolala a niekdajší agent vtedy pobudol na slobode len mesiac. "Teraz už mám to najhoršie za mnou," zdôraznil dnes v Jekaterinburgu.

Šéf ruskej pobočky Amnesty International Sergej Nikitin povedal rozhlasovej stanici Echo Moskvy, že jeho organizácia prípad podrobne sleduje. Európsky súd pre ľudské práva už napríklad zaviazal ruský štát vyplatiť Trepaškinovi kompenzáciu za špatné zachádzanie vo väzbe.

Na ruských súdoch leží niekoľko ďalších prípadov spojených s touto kauzou.

Zdielať na

Najčítanejšie správy