Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Študenti chcú "upokojiť" Valónov a Flámov maznaním
Zdielať na
Zahraničie

Študenti chcú "upokojiť" Valónov a Flámov maznaním

Zdroj: Rick Aiello/ilustračné

Proti súčasnej štátnej kríze medzi Flámami a Valónmi chcú študenti protestovať verejným priatelením až maznaním.

Verejným priatelením až "maznaním " chcú belgickí študenti z Lovane protestovať proti súčasnej štátnej kríze medzi Flámami a Valónmi.

Študenti oboch národností vyhlásili akciu Belgicko sa mazná, pri ktorej chcú 21. novembra na Veľkom námestí tohto starodávneho univerzitného mesta zorganizovať "láskyplný prejav vzájomnosti".

Protestovať tak budú proti vzájomnému haštereniu Flámov a Valónov a situácii, keď média stále častejšie a otvorenejšie hovoria o možnom rozpade spoločného štátu.

"Chceme ukázať, že flámski a valónski študenti si stále dokážu dať spolu pár pív a byť  priateľmi a že tomu tak bude i v budúcnosti," vyhlásil dnes v Lovani organizátori akcie.

Lovaňská univerzita sa stala koncom 60. rokov stredobodom národnostnej krízy, keď vyučovacím jazykom sa namiesto francúzštiny stala holandština. V dôsledku tohto vznikla paralelne nová, francúzskojazyčná univerzita Louvain-la-Neuve.

V súčasnosti rozpory mezi Flámami a Valónmi o prerozdeľovaní verejných peňazí brzdí vytvorenie novej celoštátnej vlády. Belgické kráľovstvo je tak 155 dní od volieb stále bez kabinetu, ktorý by mal podporu väčšiny v parlamente.

Zdielať na

Najčítanejšie správy