Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Začal platiť zákaz predaja tovarov cez sviatky
Zdielať na
Zahraničie

Začal platiť zákaz predaja tovarov cez sviatky

Zdroj: search.creativecommons.org/ilustračné

Otvorené budú môcť byť iba lekárne a obchody, v ktorých predávať musí iba sám majiteľ. Inšpektori budú chodiť kontrolovať a pokutovať tých, ktorí zákaz porušia.

V Poľsku začal platiť zákaz predaja tovaru počas štátnych sviatkov. Obchody musia byť podľa novelizovaného zákonníka práce zavreté 12 dní v roku, kedy Poliaci slávia štátne a náboženské sviatky ako Vianoce či Veľkú Noc. Prvýkrát zostanú nákupné centrá v Poľsku bez zákazníkov tiež 1. novembra, v deň Všetkých svätých.

Otvorené budú iba lekárne a tiež obchody, v ktorých predáva sám majiteľ. Podmienkou však je, aby nemal žiadnych zamestnancov. Ľudia sa tiež obávali, že zostanú zavreté čerpacie stanice. Najmä nadchádzajúci sviatok je totiž spojený s cestami obyvateľov, ktorí mieria na hroby svojich blízkych, a zákaz predaja palív by mohol znamenať komplikácie.

Inšpekcia práce oznámila, že podľa jej výkladu zákona môžu byť benzínové stanice otvorené aj počas sviatkov, pretože slúžia verejnému úžitku. Inšpektori ich podobne ako lekárne preto nebudú kontrolovať.

V okresných inšpektorátoch práce na celom území budú činné telefónne linky, kam budú môcť ľudia zavolať a oznámiť, kde je zákaz predaja porušovaný. Zamestnávateľom hrozí za porušenie predpisov pokuta do 30.000 zlotých (274.000 korún).

Svojich zástupcov do terénu vyšle vo štvrtok aj odborový zväz zamestnancov Solidarita. Ak bude niekto zákon obchádzať, usporiadajú odborári na nasledujúci sviatok (pripadá na 11. november) protesty pred otvorenými obchodmi.

Novelu zákonníka práce schválili poľskí poslanci na začiatku júla. Predloha pôvodne počítala aj so zákazom nedeľného predaja, ale tento návrh nakoniec neprešiel. Väčšina poslancov sa zľakla varovania, že by zákaz mohol viesť k masovému prepúšťaniu pracovníkov.

Rozhodne proti novému predpisu sa postavila liberálna Občianska platforma (PO), ktorá pred týždňom vyhrala predčasné parlamentné voľby. Jej poslanci pri hlasovaní zdvihli ruku proti návrhu konzervatívneho Práva a spravodlivosti. Nie je preto vylúčené, že PO ako vládna strana bude chcieť zákaz zrušiť.

Spor o otváraciu dobu obchodov sa v Poľsku vedie už niekoľko rokov. Za jej obmedzenie lobovala predovšetkým mocná katolícka cirkev, ktorá tvrdí, že ženy namiesto toho, aby počas sviatkov trávili čas s rodinou, musia sedieť za pokladňou alebo vybaľovať nový tovar.

V minulosti poslanci niekoľkokrát navrhli, aby obchody boli zavreté aj v nedeľu. Návrh bol raz dokonca schválený parlamentom, nakoniec ho však vetoval vtedajší prezident Aleksander Kwaśniewski.

Zavreté majú v nedeľu obchody v Nemecku, Dánsku, Taliansku či Rakúsku. V Českej republike môžu naopak ľudia nakupovať aj počas sviatkov aj v nedele. Proti neobmedzenej otváracej dobe bojujú v Česku predovšetkým odbory. Prevádzkovatelia obchodných reťazcov namietajú, že by kvôli zákazu predaja počas sviatkov prišli o zákazníkov a museli by prepustiť časť zamestnancov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy