Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Sherwoodsky les je v ohrození
Zdielať na
Zahraničie

Sherwoodsky les je v ohrození

Zdroj: Lee Jordan

Keby žil Robin Hood v súčasnosti, Sherwoodsky les by mu už nebol schopný poskytnúť tak košaté a husté útočisko. Vzácny domov dubov a rôznej flóry a fauny je v ohrození.

Les v anglickom Sherwoode, v ktorom našiel útočisko legendárny zbojník Robin Hood pred kráľom Jánom Bezzemkom a šerifom z Nottinghamu, je v nebezpečenstve. Hrozba visí predovšetkým nad jeho najstaršími stromami, pričom najstarší doložený dub je z roku 1415. Vek ďalších je odhadovaný ešte omnoho desiatok rokov viac. Upozorňuje na to španielsky denník El Mundo.

V skorších dobách mizol jeden strom za druhým, ale v poslednej dobe sa ich počet zvýšil až na päť. A táto bilancia sa stále zhoršuje. Najväčšia skupina starých dubov v Európe sa nachádza práve v Sherwoode a ak sa beznádejná situácia nezmení, les proste prestane existovať.

Pred 20 rokmi prastaré duby prežili uragán, ktorý oblasť zasiahol a zničil tisíce iných stromov. Tento rok v januári však búrka vyvrátila štyri duby, ďalšie dva zničil požiar a jeden sa zvalil sám od seba.

Na budúcu zimu sa pripravuje plán obnovy s rozpočtom 50 miliónov libier. Predpokladá výstavbu 250.000 dubov na 350 akroch pôdy. "Ľudia si môžu povedať, že keď to počkalo tri storočia, prečo sa teraz tak ponáhľať? Ale keď niečo neurobíme, v budúcom desaťročí môže byť príliš neskoro," poznamenal ochranár Austin Brady z komisie pre záchranu lesa. Zdôraznil, že duby sú srdcom lesa.

Od viktoriánskych čias legendy o sherwoodskom zbojníkovi Robinovi Hoodovi priťahovali milióny turistov. S postavou muža, ktorý bohatým bral a chudobným dával, sú spojené tisícky organizácií a obchodov, pripomína Bob White z Medzinárodnej spoločnosti Robina Hooda.

Avšak okrem literárnej hodnoty je Sherwood veľmi významnou ekologickou oblasťou, a to ako pre svoju flóru, tak i faunu. Je domovom stoviek druhov chrobákov, vrátane niekoľkých endemických a vzácnych nočných motýľov. Medzi cicavcami sú to napríklad netopiere.

Zdielať na

Najčítanejšie správy