Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Afrika minula na vojnu vyše 7 biliónov korún
Zdielať na
Zahraničie

Afrika minula na vojnu vyše 7 biliónov korún

Krajiny zapletené do konfliktov vážne ohrozili svoj rozvoj.

Na občianske vojny a iné konflikty Afrika za 15 rokov, do roku 2005, vynaložila v prepočte vyše sedem biliónov korún. Vyplýva to z novej štúdie troch mimovládnych skupín, ktorá takisto dokázala, že táto suma je ekvivalentom výšky medzinárodnej humanitárnej pomoci za rovnaké obdobie.

Práca Zmiznuté miliardy v Afrike, ktorú vypracoval Oxfam International, v spolupráci s International Action Network on Small Arms (IANSA) a Safeworld je vôbec prvá, ktorá spočítala celkový dopad konfliktov na hrubý domáci produkt v posledných rokoch.

Podľa štúdie, bolo 23 krajín z 53 od roku 1990 zapletených do konfliktu, čím vážne ohrozili svoj rozvoj. Podľa politického poradcu pre Afriku z Oxfam, Irungua Houghtona, sa ozbrojené násilie stalo jednou z najväčších prekážok rozvoja kontinentu.

"Suma je závratná. Štatistika nám ukázala, že africké ekonomiky ročne vynaložia na konflikty 18 miliárd dolárov (425,3 miliardy Sk). Tieto peniaze mohli vyriešiť krízu HIV/AIDS, zabezpečiť prevenciu tuberkulózy a malárie, sprístupniť pitnú vodu, hygienu a vzdelanie. Ako Afričan, apelujem na všetky africké vlády aj tie, ktoré vyrábajú zbrane, aby podporili silnú a efektívnu Zmluvu o obchodovaní so zbraňami," spresnil.

Podľa správy je najčastejšie používanou zbraňou v afrických konfliktoch samopal kalašnikov. Deväťdesiatpäť percent z nich pritom vyrobili mimo kontinentu. Joseph Dube, africký koordinátor v IANSA, vyzval štáty sveta, aby sa spojili v boji proti obchodovaniu so zbraňami. "Vláda, ktorej továreň zbraň vyrobí, je minimálne takisto zodpovedná ako vláda, ktorá povolí jej transport," vyhlásil.

Zdielať na

Najčítanejšie správy