Skoro jasno
15°
Bratislava
Do Nemecka vlakom necestujte
Zdielať na
Zahraničie

Do Nemecka vlakom necestujte

Celý deň dnes štrajkujú nemeckí rušňovodiči. Už minulý týždeň si to „vyskúšali“ na dve hodiny, teraz vyhlásili 24-hodinový štrajk. Zastavenie vlakov sa môže dotknúť aj cestujúcich zo Slovenska.

Odborový zväz, ktorý združuje rušňovodičov, reprezentuje 34 tisíc zamestnancov železníc. Podľa odborárskych predákov vstúpila do štrajku väčšina z nich. Preto sa dotkne väčšiny železničných spojov. Vedenie železníc sa usiluje zabezpečiť, aby fungovali aspoň medzinárodné spoje.

Rušňovodiči štrajkujú za splnenie svojich mzdových požiadaviek. Tvrdia, že majú nižšie mzdy ako v okolitých európskych krajinách. Štátne železnice však odmietajú zvýšiť im platy až o požadovaných 31 percent. Ponúkajú, tak ako ostatným zamestnancom na železnici, len 4,5 percenta.

Podľa hovorcu slovenskej Železničnej spoločnosti Miloša Čikovského by sa cestujúcich z nášho územia štrajk výrazne dotknúť nemal. Celkom určite však musia s problémami rátať Slováci, ktorí dnes docestujú do Nemecka a chcú tam pokračovať vlakom. Problémy budú mať aj tí, ktorí sa chcú po železnici vrátiť domov.

Cestujúci sú rozdelení. Väčšinou súhlasia s požiadavkami štrajkujúcich, ale mnohým sa nepáči, že sú „rukojemníkmi“ tohto sporu. Ľudia sú zmätení, lebo nemajú presné informácie, ktoré vlaky pôjde a ktoré nie. Postávajú a mnohí sklamane hľadajú iný spôsob, ako sa dostať napríklad aj do práce.

VIDEO: nešťastní cestujúci (radšej sa hrnú do taxíkov)

Zdielať na

Najčítanejšie správy