Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obyvatelia Káhiry musia žiť na streche
Zdielať na
Zahraničie

Obyvatelia Káhiry musia žiť na streche

Chudobní Káhirčania musia žiť na streche domov. Pre niektorých je to úžasný život.

Tisíce Káhirčanov žije na streche domov, pretože si nemôžu dovoliť platiť nájom. V takýchto podmienkach žijú aj rodiny s deťmi. Je to dôsledok neschopnosti súčasného ekonomického rozvoja Egypta zlepšiť životnú úroveň chudobných ľudí.

Niektorí to však nepovažujú za zlý život. „Život na streche je úžasný vďaka vánku a slnku," hovorí Ibrahim Mahmúd, ktorý vychoval tri deti 12 poschodí nad ulicou. Mahmúd sa živí ako telefónny operátor v spoločnosti vyrábajúcej plasty.

Do Káhiry prišiel pred 35 rokmi. Na streche sa rozhodol žiť, pretože to je lacnejšie. Teraz platí štyri doláre mesačne. Rovnaký byt je až desaťkrát drahší.
Podľa odborníkov je bývanie na streche prijateľnejším riešením káhirského problému s bytmi. Takmer polovica zo 14 miliónov obyvateľov Káhiry žije v miestach, kde bývanie nebolo naplánované alebo pripojené ku kanalizácii.

Egyptská ekonomika rástla minulý rok najrýchlejšie za posledné dve desaťročia. To do Káhiry, kde žije 70 tisíc ľudí na kilometer štvorcový, prilákalo ďalších obyvateľov.

„Káhira rastie nekontrolovateľným tempom,“ hovorí Máhida al-Saftj, profesor sociológie na káhirskej Americkej univerzite. "Neoficiálne bývanie môže byť preto pragmatickým riešením,“ dodáva.


Zdielať na

Najčítanejšie správy