Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
České nemocnice budú vyberať poplatky
Zdielať na
Zahraničie

České nemocnice budú vyberať poplatky

Českí pacienti budú od budúceho roka platiť poplatky za hospitalizáciu v nemocnici i ošetrenie.

Zatiaľ čo sa slovenskí pacienti tešia zo zrušenia poplatkov v nemocniciach, českých to ešte len čaká. Od januára budúceho roka budú platiť za pobyt v nemocnici i za ošetrenie. Za každý deň na nemocničnom lôžku zaplatia 60 českých korún a 30 korún za ošetrenie v nemocničnej ambulancii. Pokiaľ vyhľadajú nemocničnú pohotovosť, zaplatia 90 korún.

Ministerstvo zdravotníctva predpokladá, že tieto poplatky prinesú za rok zhruba štyri miliardy korún. Po ich zavedení by mali klesnúť návštevy lekára o desať až 30 percent, čo by malo ušetriť ďalšie štyri miliardy korún.

Nemocnice teraz zvažujú ako vyberať peniaze čo najefektívnejšie. Aj keď im časť výnosu vezme administratíva, výnos z poplatkov im zostane. Zdravotné poisťovne im nebudú o vybrané poplatky krátiť platby za starostlivosť.

Podľa tvrdení niektorých novín, poplatky prinesú dobré zisky exekučným spoločnostiam, ktoré chcú kupovať pohľadávky lekárov za nezaplatené služby a vymáhať od pacienta s prirážkou tisíc až pätnásť tisíc korún k dlžnej čiastke.

Zdielať na

Najčítanejšie správy