Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Iráne rastie obchod s krásou
Zdielať na
Zahraničie

V Iráne rastie obchod s krásou

Zdroj: Steve Evans/ilustračné

Ani islamské právo šaría, prikazujúce ženám zahaľovať sa od hlavy po päty, nebráni rastúcemu pestovaniu krásy. Vyrastajú tu centrá krásy, vrátane kúpeľov a salónov, ženy sa obracajú na plastických chirurgov.

Zväčšenie pŕs? Predĺženie vlasov? Opálené telo? Toto všetko už podstúpila Zíba v islamskom Iráne, kde by mala žena ukazovať len tvár a ruky a kde odev, ktorý nosí na verejnosti, musí skrývať jej krivky, píše agentúra Reuters.

Podľa islamského práva šaría, zavedeného po islamskej revolúcii v roku 1979, musia ženy povinne nosiť čádor - hábit, ktorý ich halí od hlavy po paty. Tie, ktoré toto pravidlo porušia, riskujú pokutu, zbičovanie alebo väzenie.

Ani to ale neodrádza Iránčanky, aby dbali na módu a pestovali si svoj vzhľad. Stále viac sa ich obracia na plastických chirurgov a necháva si vylepšiť nos, upraviť očné viečka, zväčšiť si prsia či odstrániť tuk.

V iránskej metropole Teheráne vyrástli ako huby po daždi desiatky centier krásy, vrátane kúpeľov a salónov, sľubujúcich zlepšenie vzhľadu príslušníčok nežného pohlavia. 25-ročná študentka umenia Zíba si nechala upraviť nos a vylepšiť poprsie. "Teraz chcem byť opálená a vyzerať atraktívnejšie," hovorí v čakárni kúpeľov. "To, že nosíme čádor ešte neznamená, že by sme sa nemali starať o svoj vzhľad."

Do kúpeľov chodí až 40 zákazníčok denne, najmä však v lete, kedy sa usporadúva viac večierkov. "Akékoľvek podnikanie, ktoré súvisí so vzhľadom  Iránčaniek vynáša pekné peniaze," hovorí jedna z manažérok. "Ponúkame také služby ako masáže, opaľovanie či čistenie pleti."

V krajine, kde sa slobodní muži a ženy nesmú miešať a ženy musia rešpektovať islamský kódex obliekania, vynakladajú niektoré ženy v prepočte až 18 tisíc korún mesačne. "Musím vyzerať sviežo a krásne, aby som si udržala manžela," hovoria niektoré zo žien.

Podľa islamského zákona si muž môže zabezpečiť štyri stále manželky a rovnaký počet "dočasných mileniek" prostredníctvom cirkevných kontraktov, ktoré môžu trvať od niekoľko hodín po niekoľko rokov. Ženy vstupujúce do dočasných manželstiev sú rozvedené alebo vdovy.

Carlos Mendoza Lima/ilustračné

S tým ostro kontrastuje fakt, že ženy musia mať súhlas manžela, ak chcú pracovať či cestovať do zahraničia a majú omnoho menšie práva než muži pokiaľ ide o rozvod či opatrovníctvo dieťaťa. Ale vzhľadom k tomu, že vysokoškolsky vzdelané ženy majú v Iráne nad mužmi početnú prevahu, majú väčšie práva a príležitosti než ženy v mnohých iných blízkovýchodných štátoch. Mnohé Iránčanky vedú vlastné firmy a zastávajú riadiace funkcie. Môžu vykonávať takmer akúkoľvek profesiu - s výnimkou sudcovskej a prezidentskej.

Podľa sociologičky Mahtab Sarvaríovej stále viac žien platí za vylepšenie vzhľadu v snahe dosiahnuť zlepšenie svojej roly v spoločnosti. "Ženy sa tu stávajú stále nezávislejšími. Pestovanie vlastného zovňajšku je súčasťou tohto procesu," vysvetľuje.

Na plastických chirurgov sa neobracajú len bohatí, ale i ženy z rodín s nižšími príjmami. "Pekná tvár mi dodáva sebadôveru, pretože to je jediná časť tela, ktorú môžem vystavovať na obdiv," vysvetľuje jedna žena z domácnosti zo strednej vrstvy. Uviedla, že predala auto, aby získala takmer 120.000 korún na vylepšenie nosa. Plastický chirurg Mitra Chalílí prezradil, že botoxové injekcie sú veľmi populárne dokonca i medzi ženami s nižšími príjmami.

Kozmetická operácia pŕs, ktorá stojí takmer 240.000 korún, je pre ženy zo strednej vrstvy príliš drahá, uvádza jeden nemenovaný chirurg. "Ale robím najmenej dve takéto operácie denne."

Skrášľujúce chirurgické zákroky nie sú jediný spôsob, ako byť krajšia a v lepšej forme. Vlasové štúdio Džam-e Džam ponúka "tým, ktorí chcú vyzerať ako západné celebrity" napríklad predĺženie vlasov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy